‘Maak pensioensparen standaard voor zzp’ers’

fiscale oudedagrekening Bright wil dat zzp’ers standaard winst storten op een pensioenrekening. Wie niet wil, hoeft niet en het geld is vrij opneembaar.

Foto iStock

Zzp’ers moeten een ‘oudedagrekening’ krijgen om fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen. Op die rekening wordt automatisch een percentage van hun winst gestort, bijvoorbeeld ieder kwartaal 10 procent bij de aangifte omzetbelasting. Zzp’ers krijgen het belastingvoordeel over hun pensioenopbouw direct terug en kunnen het geld deels opnemen.

Daarvoor pleit BrightPensioen, een beleggingsinstelling die pensioen opbouwt voor onder meer zelfstandigen (circa 600 deelnemers en 6 miljoen vermogen). Bright is vorig jaar via crowdfunding door zzp’ers opgericht. Het is de eerste coöperatie waarvan de deelnemers mede-eigenaar worden.

Bright heeft het plan voor de fiscale oudedagrekening onlangs gepresenteerd aan de Sociaal-Economische Raad. De organisatie licht het vrijdag toe tijdens een congres over zzp’ers van pensioenuitvoerder PGGM.

Veel zzp’ers bouwen niet of nauwelijks pensioen op, waardoor ze later een grote inkomensval kunnen maken. Regeringspartijen VVD en PvdA konden geen overeenstemming bereiken over een pensioenbeleid voor zzp’ers en hebben dit thema doorgeschoven naar het volgende kabinet.

„De discussie gaat steeds over het wel of niet verplichten van pensioenopbouw voor zzp’ers”, zegt commercieel directeur Sjaak Zonneveld. „Verplichten past niet bij ondernemerschap.” In het plan openen zzp’ers een oudedagrekening bij bijvoorbeeld een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling. Ze storten standaard pensioengeld, tenzij ze dit ‘uitvinken’.

Anders dan bij de bestaande lijfrentepolissen zouden zzp’ers hun pensioengeld indien nodig wel kunnen opnemen. „Veel ondernemers investeren tijden de opbouwfase alle winst in hun nieuwe onderneming. Daarom stellen ze pensioen – terecht – uit.” Bright stelt voor om het pensioengeld tot bijvoorbeeld 50.000 euro vrij opneembaar te houden, terwijl het bedrag boven die grens vast staat.