Overlijden

De scheidsrechter die de eerste gele kaart trok

Foto ANP

De eerste gele kaart in de Nederlandse competitie werd door hem uitgedeeld. Nadat Willem van Hanegem een misprijzend gebaar had gemaakt, kon Leo van der Kroft in 1972 niet anders dan de middenvelder van Feyenoord bestraffen met geel. Of was de eer aan NEC-speler Chris Kronshorst, die in hetzelfde duel geel kreeg en volgens sommige krantenverslagen eerder in de fout ging dan Van Hanegem? Feit is in elk geval dat Van der Kroft zal worden herinnerd als de eerste arbiter die de straf uitdeelde. De oud-scheidsrechter, die ook op internationaal floot, overleed donderdagavond op 87-jarige in zijn woonplaats Den Haag, maakte zijn familie vrijdag bekend. Na zijn carrière zetelde hij in scheidsrechterscommissies bij de KNVB, UEFA en de FIFA. Met collega’s als Frans Derks en Charles Korver richtte hij later de belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal op. (NRC)