Oud-voetbalscheidsrechter Leo van der Kroft (87) overleden

Van der Kroft was onder meer bekend doordat hij in 1972 de eerste gele kaart in de Nederlandse competitie uitdeelde.

Scheidsrechter Leo van der Kroft.
Scheidsrechter Leo van der Kroft. Foto ANP

Voormalig voetbalscheidsrechter Leo van der Kroft is donderdagavond op 87-jarige leeftijd overleden. De Haagse oud-arbiter stierf na een kort ziekbed, zo heeft zijn familie aan persbureau ANP laten weten. Van der Kroft floot in de jaren zestig en zeventig wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal en op internationaal niveau.

Bekend is Van der Kroft onder meer doordat hij in 1972 de eerste gele kaart in de Nederlandse competitie uitdeelde. Het kaartensysteem was even daarvoor in Nederland ingevoerd nadat het twee jaar eerder al was gebruikt op het wereldkampioenschap in Mexico. Van der Kroft gaf de prent aan Willem van Hanegem, tijdens een competitieduel tussen Feyenoord en NEC.

De in Den Haag geboren Van der Kroft floot in 1966 zijn eerste wedstrijd in het Nederlands betaald voetbal. Vier jaar later begon hij ook met het fluiten van interlands en Europese wedstrijden. Zo had hij onder meer de leiding in een duel tussen het Engelse en het Schotse nationale team British Home Championship, een jaarlijks toernooi voor de nationale teams in het Verenigd Koninkrijk.

Geen gelukkig afscheid

Aanvankelijk zou Van der Kroft ook in actie komen tijdens de Olympische Zomerspelen van 1976. Die uitnodiging werd echter ingetrokken na een omstreden optreden tijdens een duel in de Europa Cup 1 tussen Real Madrid en Borussia Mönchengladbach, waarin Van der Kroft twee doelpunten van de Duitsers afkeurde, waardoor de ploeg werd uitgeschakeld. Niet lang daarna beëindigde de arbiter zijn loopbaan.

Na zijn loopbaan was Van der Kroft als bestuurder actief bij de KNVB. Ook was hij voor Nederland afgevaardigde in de scheidsrechterscommissie van de UEFA en de FIFA. In 2000 werd Van der Kroft door de Nederlandse voetbalbond benoemd tot bondsridder. Alle scheidsrechters in het betaald voetbal dragen dit weekeinde rouwbanden, liet de KNVB weten.