Oud-topambtenaar Ruys leidt onderzoek politie

Het gaat o.a. over de rol van oud-korpschef Bouman bij de buitensporige uitgaven van de ondernemingsraad van de politie.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer onder anderen een debat over de Nationale Politie.
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tijdens het debat in de Tweede Kamer onder anderen een debat over de Nationale Politie. Foto Bart Maat/ ANP

Voormalig topambtenaar Maarten Ruys gaat het onderzoek leiden naar de buitensporige uitgaven door de centrale ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie. Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) op vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

De 62-jarige Ruys moet gaan onderzoeken welke rol de oud-korpschef van de politie Gerard Bouman speelde tijdens deze affaire. Ook moet hij de werkwijze van de ministers Van der Steur en zijn voorganger Ivo Opstelten tegen het licht houden. Met als onderliggende vraag: over welke kennis hadden zij moeten beschikken.

Rol COR bij reorganisatie politie

Een omvangrijk deel van het jaarlijkse budget van 1,6 miljoen euro werd door COR-voorzitter Frank Giltay gebruikt voor etentjes, een luxe feestje in het Amstelhotel en buitenlandse reisjes. Het gaat in totaal om een bedrag van 1.269.460,75 euro die het medezeggenschapsorgaan in 2015 betaalde aan het inhuren van externe deskundigen en vergaderkosten.

Lees ook het onderzoeksartikel van NRC-redacteur Marcel Haenen: OR politie verloor ‘moreel kompas’ met feestjes, paraplu’s en badeendjes

Na de onthullingen trad Giltay af als voorzitter van de ondernemingsraad. Tegen hem is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Voor Ruys, voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de taak om te onderzoeken of Giltay geheel zijn gang mocht gaan van oud-korpschef Bouman. De suggestie wordt gewekt dat Bouman hiermee steun ontving van COR voor de omvangrijke reorganisatie bij de politie.

Lees ook: Bij de politie vallen voortdurend lijken uit de kast

Om zoveel mogelijk informatie binnen te krijgen van ambtenaren en agenten wordt er een oproep via intranet gedaan. Zij worden beschermd via de bestaande klokkenluidersregeling, zo schrijft minister Van der Steur aan de Kamer.

Een tijdlijn over de affaire rond de COR