Oom Jan uit Denemarken

Het nieuwe thema van de NRC Fotowedstrijd is ‘Mijn beste foto’. Wij vroegen Fotograaf des Vaderlands Robin de Puy naar haar beste foto van 2016.

Jan Mallan
Jan Mallan Robin de Puy

“Ik vind het oprecht heel moeilijk om één beeld als beste te kiezen”, zegt Robin de Puy, Fotograaf des Vaderlands, gevraagd naar haar ‘Beste foto van 2016’, het nieuwe thema van de NRC Fotowedstrijd. “Ik ben bezig met een project over Randy, een 17-jarig jongetje in Nevada. Daar zitten heel mooie beelden bij. Of het portret van een 90-jarige dame, ook heel bijzonder. Maar nee, ik ga toch voor een foto uit de serie van mijn oom, Jan Mallan, uit Denemarken.”

De Puy maakte de inmiddels veelgeprezen serie van haar 81-jarige oom, die lijdt aan Alzheimer, naar aanleiding van het thema ‘Kijk, dit ben ik’, dat ze bij haar benoeming tot Fotograaf des Vaderlands toebedeeld kreeg. De Puy: “Of het echt mijn allerbeste foto is, weet ik niet. Maar het beeld raakt mij. Omdat ik hem ken, natuurlijk. Maar ook als ik hem niet kende, zou het beeld mij waarschijnlijk intrigeren. Hij lijkt wel een piraat zoals hij daar staat in de tuin, met die papieren hoed op zijn hoofd. Een beetje in de verte kijkend, zo van: kom maar op.”

Alles kan afleiden

“Het zou makkelijk zijn geweest om hem op een zielige manier te fotograferen, kwetsbaar. In bed ofzo. Maar dan wordt het zo documentaire-achtig, en dat wilde ik niet. Ik wilde gewoon mooie beelden van hem maken. In zwart-wit, daar werk ik vaak mee. Bijna al mijn portretten zijn vrij simplistisch; er moet zo weinig mogelijk gebeuren, omdat alles kan afleiden. En dat is precies wat kleur vaak doet: het stoort. En als het niks toevoegt, laat ik het liever weg.”

“Bij portretfotografie gaan we er altijd van uit dat we de geportretteerden zien. Terwijl ik het juist interessant vind om het om te draaien. Ik geloof namelijk zelfs dat je – onbewust – in een portret meer ziet van de fotograaf dan van de geportretteerde. Hoe mensen reageren op de fotograaf als mens, dat zie en voel je terug in een foto. Dus ja, die foto van mijn oom, dat ben ik ook.”

Let op: vervroegde deadline! U kunt uw eigen ‘Beste foto van 2016’ inzenden tot zondag 11 december 2016 17.00 uur.