Nieuwe topambtenaar ziet toe op Belastingdienst

Hoogste baas van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Harry Paul moet orde op zaken stellen bij de Belastingdienst.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) op zijn ministerie.
Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) op zijn ministerie. Foto ANP / Bart Maat

De hoogste baas van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Harry Paul, gaat orde op zaken te stellen bij de Belastingdienst. Paul (55) is vrijdag door het kabinet benoemd tot extra plaatsvervangend secretaris-generaal op het ministerie van Financiën. Hij krijgt als bijzondere taak toe te zien op de aansturing van de Belastingdienst. Zijn aanstelling is onderdeel van de onder curatelestelling van de Belastingdienst, die staatssecretaris Wiebes in oktober bekend maakte.

De uit de hand gelopen reorganisatie bij de fiscus – mede door een riante ontslagvergoeding vertrekken er veel mee medewerkers dan de bedoeling is – heeft voor een diep wantrouwen geleid tussen de leiding van de Belastingdienst en de politiek top. Wiebes sprak van een ,,hardnekkige en autonome bedrijfscultuur”, waarbij topambtenaren niet op tijd de juiste informatie aan hun politiek bazen doorgeven.

Naast de aangestelde secretaris-generaal is er een commissie van wijzen benoemd om de structuur en cultuur van de Belastingdienst door te lichten. Ook de Algemene Rekenkamer zal nader onderzoek naar de bedrijfsvoering bij Belastingdienst gaan doen.

Paul was eerder in zijn ambtelijke carrière onder meer actief als inspecteur-generaal bij het voormalige ministerie van VROM. Hij studeerde plantenziektenkunde aan de Landbouwuniversiteit te Wageningen.