Nederland Fotografeert Het Thema ‘Mijn beste foto’

In 2016 organiseren NRC en Kamera Express het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

Robin de Puy vindt dit haar beste foto van het afgelopen jaar, afkomstig uit de serie die zij maakte van haar
Robin de Puy vindt dit haar beste foto van het afgelopen jaar, afkomstig uit de serie die zij maakte van haar Foto Robin de Puy

„Ik vind het oprecht heel moeilijk om één beeld als beste te kiezen”, zegt Robin de Puy, Fotograaf des Vaderlands, gevraagd naar haar ‘Beste foto van 2016’, het nieuwe thema van de NRC Fotowedstrijd. „Ik ben bezig met een project over Randy, een 17-jarige jongen in Nevada; daar zitten heel mooie beelden bij. Of het portret van een 90-jarige dame, ook heel bijzonder. Maar nee, ik ga toch voor een foto uit de serie van mijn oom, Jan Mallan, in Denemarken.”

De Puy maakte de inmiddels veelgeprezen serie van haar 81-jarige oom, die lijdt aan alzheimer, naar aanleiding van het thema ‘Kijk, dit ben ik’, dat ze bij haar benoeming tot Fotograaf des Vaderlands toebedeeld kreeg. De Puy: „Of het echt mijn allerbeste foto is, weet ik niet. Maar het beeld raakt mij. Omdat ik hem ken, natuurlijk. Maar ook als ik hem niet kende, zou het beeld mij waarschijnlijk intrigeren. Hij lijkt wel een piraat zoals hij daar staat in de tuin, met die papieren hoed op zijn hoofd. Een beetje in de verte kijkend, zo van: kom maar op.

„Zwart-wit, daar werk ik vaak mee. Bijna al mijn portretten zijn vrij simplistisch; er moet zo weinig mogelijk gebeuren. Kleur leidt vaak af, stoort. Dus als het niks toevoegt, laat ik het liever weg.

„Bij portretfotografie gaan we er altijd van uit dat we de geportretteerden zien, terwijl ik het juist interessant vind om het om te draaien. Ik geloof namelijk zelfs dat je – onbewust – in een portret meer ziet van de fotograaf dan van de geportretteerde. Hoe iemand reageert op de fotograaf als mens, dat voel je terug in een foto. Dus ja, die foto van mijn oom, dat ben ik ook.”