Meer hypotheekadviseurs ABN vervalsten handtekening

Negentig werknemers vervalsten handtekeningen van klanten om hypotheekdossiers af te sluiten.

De betrokken medewerkers hebben de handtekening van klanten op het oorspronkelijke advies gekopieerd op het verbeterde advies.
De betrokken medewerkers hebben de handtekening van klanten op het oorspronkelijke advies gekopieerd op het verbeterde advies. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Negentig medewerkers van ABN Amro hebben zich tot nu toe schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Dat zegt algemeen directeur Frans Woelders. Begin deze maand kwam aan het licht dat medewerkers handtekeningen van klanten vervalsten om hypotheekdossiers af te kunnen sluiten. Daarop opende de bank een onderzoek.

Nadat bleek dat negen medewerkers zich schuldig hadden gemaakt aan het vervalsen van handtekeningen, werden ze geschorst en opende de bank een groot onderzoek. Daarin worden 9.000 dossiers gecontroleerd die sinds 2013 zijn behandeld. In dat onderzoek moeten nog tientallen werknemers gehoord worden volgens Woelders.

Dat de bijna honderd werknemers zich niet aan de regels hielden, blijkt uit de volgende werkwijze: Hypotheekadviezen van de bank worden door de klant getekend voor gezien en akkoord. Soms moet dat advies worden bijgesteld of aangevuld, omdat bijvoorbeeld de maandlasten of de kosten van de bijbehorende verzekering hoger uitvallen. In dat geval moet de hypotheekadviseur het verbeterde advies met de klant bespreken en opnieuw laten tekenen.

De betrokken medewerkers hebben de handtekening van klanten op het oorspronkelijke advies gekopieerd op het verbeterde advies. Dit is in strijd met interne regels van de bank. Een interne controle dienst van de bank kijkt of en hoe is afgeweken van het oorspronkelijke advies.