Meer aanwijzigingen voor aansteken branden Israël

Volgens de brandweer is het vuur ten westen van Jeruzalem veroorzaakt door een vuurbom, afkomstig uit een Palestijns dorp.

Een brandweerman in een afgebrand huis in de Noord-Israëlische stad Haifa.
Een brandweerman in een afgebrand huis in de Noord-Israëlische stad Haifa. Foto Menahem Kahana/ AFP

De Israëlische autoriteiten beschikken over steeds meer bewijs dat een aantal branden bewust is aangestoken. In Zikron Ya’akov, een dorp ten zuiden van Haifa, waar dertig huizen werden afgebrand vond de politie tanks met benzine. Dat zei Gilad Erdan minister van Openbare Veiligheid tegen een Israëlisch legerradiostation.

Israël kampt voor de vierde dag op rij met hevige bosbranden. Het vuur is in de meeste gebieden grotendeels onder controle. Israël krijgt hulp van buurlanden Egypte, Jordanië, Turkije en de Palestijnse Autoriteiten. Ook Griekenland, Cyprus, Italië, Kroatië en Rusland geven assistentie.

‘Brand ten westen van Jeruzalem veroorzaakt door vuurbom’

In Ma’ale Hahamisha and Nataf, twee dorpen ten westen van Jeruzalem, woedt er nog een hevige bosbrand. Het vuur is vermoedelijk veroorzaakt door een vuurbom afkomstig uit het Palestijnse dorp Katane. Dat meldt de brandweer, zo bericht de Israëlische krant Haaretz in een liveblog.

Dertig brandweerauto’s en twintig brandvliegtuigen zijn bezig om de brand onder controle te krijgen. De dorpelingen zijn geëvacueerd.

Netanyahu spreekt over brandstichtingsterreur

Een aantal Israëlische politici legt de schuldvraag bij Palestijnen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak over “brandstichtingsterreur”. Het is volgens Netanyahu nog niet “mogelijk om vast te stellen of het georganiseerd is, maar we zien dat een aantal cellen actief is”. In totaal heeft de Israëlische politie dertien mensen opgepakt op verdenking van brandstichting.

Lees ook: Waren branden Israël een vorm van terrorisme?

De tienduizenden inwoners van de Noord-Israëlische stad Haifa, die donderdag hun huizen moesten verlaten vanwege de oprukkende bosbranden, zijn op vrijdag weer teruggekeerd.