Maak een stoomboot waar rook uitkomt

Een surprise voor Sinterklaas, die beweegt, rookt of geluid maakt. Die kun je dit weekend maken in Delft, met hulp van techneuten.

Nog even, en je moet misschien weer een surprise maken voor Sinterklaas. Ga je een drol maken van ontbijtkoek? Of doe je je best en maak je bijvoorbeeld een mooie hond van papier-maché?

Als het aan Rolf Hut ligt maak je iets veel en veel leukers: „Niet iets moois, maar iets geweldigs dat echt werkt” – zoals een hond met lichtgevende ogen. Rolf is een wetenschappelijk onderzoeker, die in het dagelijks leven meetappatuur bouwt. Maar hij is ook een handige knutselaar, die heel graag surprises maakt met technische snufjes.

Als je niet ouder bent dan 11 jaar, dan wil Rolf jou dit weekend graag helpen met jouw surprise. Hij doet dit samen met ontwerpers en techneuten van de TU Delft. „Dan maken we van een gewone surprise iets bijzonders, zoals een stoomboot waar echte rook uitkomt”, zegt Rolf. „Vaak heb je voor een geweldige surprise niet meer nodig dan wat magneetjes, led-lampjes en batterijen. Dat kost ook helemaal niet zoveel geld.”

In een hal in Delft zitten ontwerpers, met wie je kan overleggen. „Als je voor – zeg – Bianca iets moet maken, dan kan je vertellen wat voor iemand zij is. En dan kun je samen met de ontwerper bedenken wat je voor haar kunt maken”, vertelt Rolf. Vervolgens ga je met hulp van studenten een surprise maken. Met spullen die daar op een tafel liggen. Rolf: „Ik hoop dat kinderen een heleboel geweldige surprises maken én dat ze allemaal op een leuke manier kennis maken met techniek.”

Rolf Huts Surprise-helpdesk is 26 en 27 november open van 12 tot 16 uur voor kinderen tot 12 jaar. Adres: Mijnbouwstraat 120, 2628 RX Delft.