Lufthansa doet een bod - piloten verwerpen

Lufthansa zegt een loonsverhoging van 4,4 procent te hebben aangeboden. De pilotenvakbond heeft het bod afgewezen.

Een passagier staat op de luchthaven van Frankfurt.
Een passagier staat op de luchthaven van Frankfurt. Foto: Arne Dedert / AP

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa zegt de piloten een loonsverhoging van 4,4 procent te hebben aangeboden, verdeeld over twee termijnen. Ook zou de maatschappij een eenmalige bonus hebben voorgesteld ter waarde van 1.8 maandsalaris. Dat meldt persbureau Reuters op vrijdagavond. De pilotenvakbond heeft het aanbod afgewezen.

De luchtvaartmaatschappij zou ook hebben aangeboden om duizend banen te creëren voor beginnende piloten. In ruil voor de loonsverhoging zouden de piloten akkoord moeten gaan met pensioenhervormingen. Lufthansa zegt vanaf 29 november aan bemiddeling te kunnen beginnen.

Jörg Handwerg, woordvoerder namens de piloten, zei volgens de Duitse krant de Frankfurter Allgemeine Zeitung het aanbod af te wijzen omdat het ontoereikend is en bovendien niets nieuws is. Hij noemde het “oude wijn in nieuwe zakken”. Wel kondigt de vakbond op de website aan dat de piloten op zondag niet gaan staken.

Staking

De piloten van Lufthansa staken al drie dagen op rij. Ze eisen met terugwerkende kracht een loonsverhoging van 3,66 procent over de afgelopen vijf jaar. Lufthansa zegt niet aan die eis te kunnen voldoen omdat ze last hebben van concurrentie met prijsvechters andere luchtvaartmaatschappijen.

Komend weekend leggen de piloten opnieuw het werk neer. Alleen langeafstandsvluchten ondervinden hier hinder van. Op woensdag en donderdag vielen door de staking al bijna 1.800 vluchten uit, vooral op korte en middellange afstanden. Vrijdag heeft Lufthansa 830 vluchten moeten schrappen door de staking, bijna allemaal naar bestemmingen binnen Europa. Honderdduizenden passagiers hebben last van de staking.

Het conflict loopt al sinds 2014 en er is al veertien keer gestaakt door de piloten. Volgens Lufthansa kosten de stakingen het bedrijf zo’n 10 miljoen euro per dag.