Kokoskrab is nog sterker dan een leeuw

Het dier met de sterkste bijt- of knijpkracht is niet de leeuw of tijger, maar de kokoskrab.

Illustratie Irene Goede

Dieren zijn vaak sterker dan mensen. Daarom ben je ‘beresterk’ als je een pot appelmoes opendraait. En daarom wordt die beroemde turner in het sportjournaal ‘zo sterk als een paard’ genoemd.

Maar nooit hoor je eens iemand zeggen: ‘mijn oom is zo sterk als een krab’ of ‘zo hee, jij bent echt krabbesterk’. En dat is gek. Want krabben horen bij de sterkste dieren uit het dierenrijk.

De absolute krachtpatser onder de krabben is de kokoskrab. Biologen uit Japan hebben pas ontdekt dat deze krab extreem hard kan knijpen. Harder dan een leeuw bijten kan.

De kracht van een kokoskrab zit in zijn machtige klauw. Een volwassen kokoskrab weegt tussen de 2 à 4 kilo, maar met zijn klauw kan hij wel 28 kilo optillen. Dat is even zwaar als een kind uit groep zes!

Mannetjeskokoskrabben gebruiken hun klauwen om naar elkaar te dreigen. Ze zwaaien hun klauw omhoog: ‘waag het niet om in mijn buurt te komen!’ Wie dat toch probeert, wordt geknepen. Auw!

Kokoskrabben gebruiken hun machtige scharen ook als notenkrakers. Ze leven op eilanden met witte stranden en wuivende kokospalmen. Daar eten ze fruit, stukjes van omgevallen bomen, kleinere krabbetjes en… kokosnoten natuurlijk!

Een kokosnoot kraken is niet gemakkelijk, zelfs niet als je een kokoskrab bent. Het kan dagen duren voordat een kokosnoot barst. En soms zijn er meerdere krabben voor nodig. Maar áls de kokosnoot dan openbarst, dan is al dat heerlijke kokosvlees voor de krab.

Heel jonge kokoskrabben zijn nog niet zo sterk. Ze verstoppen zichzelf in lege schelpen. Als de krab een centimeter groot is, gaat hij het huis uit. Zijn schild wordt dikker en harder. Zijn klauwen worden groter en sterker. Die heeft geen schelp meer nodig.

Biologen hebben laatst voor het eerst gemeten hoe hard een kokoskrab precies kan knijpen. De biologen lieten krabben van het Japanse eiland Okinawa knijpen in een metalen staafje dat druk kan meten. Best een gevaarlijk proefje. Soms werd onderzoeker Shin-ichiro Oka in zijn handpalm geknepen. „Ik kon niets doen totdat ze hun klauw loslieten”, zegt Shin-ichiro. „Dat duurde een paar minuten en deed ontzettend zeer.”

De biologen zagen dat de grootste krabben konden knijpen met een kracht van 300 kilo. Als jij heel hard je best doet, kun je misschien met een kracht van 12 kilo knijpen. Er zijn bijna geen dieren die zo hard kunnen bijten of knijpen. De biologen kennen er maar één. Weet jij welke? Het antwoord staat hieronder.