‘Ik dacht dat ze een andere BN’er was’

Spitsuur Maud Mulder (35) en Gelvin Straal (33) onmoetten elkaar toen Maud nog een relatie had. „Dat ze had meegedaan aan Idols, daar kwam ik pas later achter. Ik dacht vooral: hoe ga ik haar terugzien?”

Foto David Galjaard

Gelvin: „Ik ben geboren in Rotterdam, in het Oude Noorden: een vrij gemengde buurt. Daar heb ik een groepje van vijf vrienden aan overgehouden met wie ik naar de middelbare school ging. Het zijn nog steeds mijn beste vrienden.

„In groep acht van de basisschool wist ik al dat ik mijn eigen baas wilde zijn. Mijn familie komt uit Suriname. Toen ze in Nederland kwamen, moesten ze hier meteen aan het werk. ‘Zorg er maar voor dat jij nooit voor een ander hoeft te werken’, zei mijn oom altijd.”

Maud: „Ik kom uit Nijmegen en studeerde er psychologie. Ik hockeyde op hoog niveau, zat zelfs tegen het Nederlandse elftal aan. Maar ik begon op datzelfde moment ook met zingen en kwam er al snel achter dat die twee lastig te combineren zijn. Ik werd toen aangenomen op de academie voor lichte muziek, en werd tegelijkertijd gevraagd voor het Nederlands elftal. Ik moest kiezen. Toen kwam Idols voorbij. Er was al een eerste seizoen geweest met Jim en Jamai. Ik had het helemaal gevolgd en dacht: hoe tof is dat?

„Idols is het beste avontuur ooit geworden. Ik was ineens BN’er, een grote verandering. Een talentenjacht, dat was toen nog best nieuw. Ik had te maken met Michael Jackson-achtige taferelen. Mensen stonden in drommen voor de Bijenkorf als ik aan het shoppen was. Bizar.”

Breakdance

Gelvin: „Dansen, dat begon al op jonge leeftijd bij mij. Het zit ook in de Surinaamse cultuur. Toen ik elf was zag ik een groepje jongens breakdancen op het Schouwburgplein in Rotterdam. Ik vond dat fantastisch, dus besloot ik het ook te gaan doen. Maar ik speelde op dat moment ook basketbal op hoog niveau. Dat kon niet samen met het breakdancen, te gevaarlijk. Ook ik moest daarom kiezen. Het werd basketbal. Twee jaar heb ik gespeeld op het hoogste niveau, maar uiteindelijk ben ik toch gestopt. Ik zag er geen toekomst in. Daarna heb ik met een groep vrienden themafeesten georganiseerd en vond ik het dansen terug. En toen kwam ik Maud tegen…”

Maud: „Ik moest optreden in een strandtent. Er was ook een modeshow, waarin Gelvin meeliep als model. Wat een mooie man, dacht ik. Maar ik zat nog in een relatie, dus het bleef bij die ene ontmoeting.”

Gelvin: „Ik herkende haar wel, maar dacht dat ze een andere BN’er was. Dat ze had meegedaan aan Idols, daar kwam ik pas later achter. Ik dacht vooral: hoe ga ik haar terugzien?”

Maud: „Een jaar later kwam ik hem toevallig tegen in Scheveningen. Sindsdien zijn we samen.”

Gelvin: „Mijn passie was dansen en Maud wilde iets met zingen doen. Misschien kunnen we dat combineren, dacht ik toen. Deze winkelruimte kwam leeg. We keken elkaar aan en dachten meteen: dit gaan we doen.”

Onregelmatig ritme

Maud: „We zijn begonnen met twee klasjes, nu hebben we driehonderd leerlingen en negen leraren in dienst. Zelf zijn we vooral overkoepelend bezig, alleen in de avond geven we nog les. Rond een uur of vier of vijf komt de oppas, dan zijn we weg.”

Gelvin: „Om twee uur begin ik met de voorbereidingen voor de les. Dan gaat de school rond drie uur open.”

Maud: „Daarvóór hebben we veel tijd. Onze zoon Cooper gaat ook niet naar het kinderdagverblijf. We hebben een hele grote dansschool met meiden die het fantastisch te vinden op te passen, dus die rouleren.”

Gelvin: „De kinderen eten vroeg, na het dansen en zingen eten we met zijn tweetjes. Het probleem is dan alleen dat we pas om tien uur eten. Ik kan dat fysiek niet aan, dus nu probeer ik in de middag ook iets te eten. Anders kan ik daarna niet slapen.”

Maud: „Gel kookt meestal, omdat ik rond die tijd nog onderweg ben vanuit het theater.”

Gelvin: „We hebben allebei een onregelmatig ritme, maar voor de kinderen vind ik het belangrijk dat er doordeweeks structuur is.”

Maud: „Ik haat vaste patronen. Ik heb het alleen al met slapen, dat ik af en toe aan de andere kant wil liggen.”

Mamma is een prinses

Maud: „Woensdag en vrijdag spreek ik stemmen in voor films of reclames. De rest van de dag ben ik met de kids.”

Gelvin: „Drie keer per week is er een oppas.”

Maud: „Soms komt er nog iemand na acht uur, als we zelf iets leuks willen doen. Dat is het fijne van Amsterdam. Zodra de oppas er is, kunnen we nog even lekker eten of naar de film.”

Gelvin: „Dat vinden we ook belangrijk. We kijken echt van alles.”

Maud: „Ik ben van de horror.”

Gelvin: „Ze houdt ervan, zegt ze, maar dan kijkt ze zeventig procent van de film niet, haha.”

Maud: „Dat is niet waar, ik kijk wel!” Gelvin: „Ik ben gek op documentaires.”

Maud: „Ik speel dit jaar 200 voorstellingen, soms wel twee op een dag. Elke woensdag, de weekenden en alle vakantiedagen ben ik onderweg. Ik speel Roodkapje, dat vindt Skylar heel leuk. Twee jaar geleden was ik Sneeuwwitje. Als ze een prinses op televisie ziet, zegt ze: ‘Mama, dat ben jij!’”

Gelvin: „Dit jaar is het druk. Ja, ik pas me daar gewoon aan aan. Als de dansschool goed loopt, is er rust.”

Maud: „De dansschool is onze basis, ook financieel. Alles wat we ernaast doen, beschouwen we als bonus.”

Gelvin: „In juni is Maud klaar. Dan nemen we een lááánge vakantie.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl