IGZ in gesprek met GGZ inGeest om hulpprogramma RTL

Uit onderzoek van NRC bleek dat de deelnemers niet de mogelijkheid hadden om te stoppen.

Foto iStock

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat in gesprek met GGZ inGeest over een aflevering van het RTL-programma Geef Mij Nu Je Angst. Dat bevestigt een woordvoerder van de inspectie na berichtgeving van Skipr. Uit onderzoek van NRC bleek dat deelnemers aan het ‘hulpprogramma’ tijdens de opnamen niet meer konden stoppen.

Gedragstherapeuten van GGZ InGeest werkten mee aan de aflevering van RTL waarin deelnemers onder meer te maken kregen met ‘verrassingstherapie’. Daarbij moest een deelnemer plotseling -en tegen de afspraken in- opdrachten uitvoeren om zijn angst te overwinnen.

Als antwoord op de vraag waarom de deelnemers op die manier overvallen werden, liet de GGZ InGeest aan NRC weten dat het een idee van de producent was als “verrassingselement”.

De IGZ laat in een reactie weten “dat wanneer er sprake is van een professionele behandelrelatie tussen hulpverlener en cliënt er rechten en plichten bestaan die altijd gerespecteerd moeten worden”. Wezenlijk onderdeel daarvan is volgens de inspectie dat de cliënt voorafgaand aan de behandeling voldoende informatie ontvangt van de behandelaar over de behandeling, zodat hij/zij welingelicht ermee kan instemmen.

‘Stoppen moet altijd mogelijk zijn’

Stoppen moet volgens de IGZ “zonder opgaaf van reden” ook altijd mogelijk zijn. De deelnemers aan het programma Geef Mij Nu Je Angst hadden die mogelijkheid niet. In het deelnemerscontract stond zwart op wit dat de productiemaatschappij ten minste “de totale productiekosten” van de aflevering “per direct” op de deelnemer kan verhalen, als die “om wat voor reden dan ook” besluit te stoppen.

In de verklaring zegt de inspectie hierover:

“Hulpverlening vindt in beginsel altijd op vrijwillige basis plaats, tenzij daar een wettelijke uitzonderingsgrond voor bestaat. Van belang is dat de cliënt niet in haar of zijn rechten wordt beperkt.”

toestel