Hertelling Wisconsin officieel aangevraagd

Reden voor het verzoek tot hertelling is een opmerkelijke verschil tussen digitale en papieren stemmen voor Trump en Clinton.

De kiescommissie van de staat Wisconsin heeft twee officiële verzoeken ontvangen voor een hertelling van de stemmen van de presidentsverkiezingen. Een van de verzoeken komt, zoals verwacht, van voormalig presidentskandidate voor de Groene Partij Jill Stein.

Reden voor het verzoek tot hertelling is een opmerkelijke verschil tussen digitale en papieren stemmen voor Trump en Clinton. Vrijdag was al bekendgemaakt dat Stein voldoende geld had verzameld om de hertelling aan te kunnen vragen. Hiervoor was in Wisconsin meer dan 2,5 miljoen dollar nodig.

Doel van de campagne van Stein is “om meer licht te werpen op hoe onbetrouwbaar het Amerikaanse verkiezingsstelsel is”. Volgens een aantal wetenschappers en activisten kreeg Clinton in een aantal doorslaggevende stemdistricten in Wisconsin waar elektronisch werd gestemd, 7 procent minder stemmen dan in districten die stemden op papier. Maartje Somers schreef eerder:

Bewijs voor manipulatie vond de groep niet, maar ze betogen dat het afwijkende patroon een hertelling rechtvaardigt, zeker in het licht van de door het Witte Huis aan de Russen toegeschreven hack van de computers van de Democratic National Committee tijdens de campagne.

De kiescommissie heeft nu tot 13 december om de 2,9 miljoen stemmen te hertellen. Dat is de deadline voor het indienen van een definitieve uitslag van de verkiezingen. Stein probeert nog meer geld in te zamelen om ook hertellingen in andere staten mogelijk te maken, zoals Pennsylvania en Michigan.

Volgens de onofficiele uitslag won Trump 290 kiesmannen tegen 232 voor Clinton. Trump won Pennsylvania (20 kiesmannen) met 69.000 stemmen verschil. Ruim twee weken na de verkiezingen kwam woensdag de definitieve uitslag van Michigan (16 kiesmannen), waar Trump won met iets meer dan 10.000 stemmen verschil.