Geef Mij Nu Je Angst

Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat in gesprek over omstreden RTL-programma

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat in gesprek met GGZ inGeest over een aflevering van het RTL-programma Geef Mij Nu Je Angst. Dat bevestigt een woordvoerder van de inspectie na berichtgeving van Skipr, digitaal platform voor de zorgsector. Uit onderzoek van NRC bleek dat deelnemers aan het ‘hulpprogramma’ bij de opnamen niet meer konden stoppen. Gedragstherapeuten van GGZ InGeest werkten mee aan de aflevering waarin deelnemers onder meer te maken kregen met ‘verrassingstherapie’. Daarbij moest een deelnemer plotseling, en tegen de afspraken in, opdrachten uitvoeren om zijn angst te overwinnen. De IGZ laat in een reactie weten „dat wanneer sprake is van een professionele behandelrelatie tussen hulpverlener en cliënt er rechten en plichten bestaan die altijd gerespecteerd moeten worden”. Wezenlijk onderdeel is volgens de inspectie dat de cliënt voor de behandeling voldoende informatie ontvangt van de behandelaar over de behandeling, zodat hij/zij welingelicht kan instemmen. Stoppen moet volgens de IGZ „zonder opgaaf van reden” ook altijd mogelijk zijn. (NRC)