Emotioneel interview met oud-voetballers over seksueel misbruik

In de jaren tachtig heeft scout en jeugdtrainer Barry Bennell vele jonge voetballers misbruikt. Hij is veroordeeld. Maar er wordt gevreesd dat hij veel meer slachtoffers heeft gemaakt.

Foto screenshot BBC

Met betraande ogen zitten vier voormalig Britse voetballers op de bank bij BBC-presentarice Victoria Derbyshire. Na jaren stilzwijgen vertellen, sommigen zelfs voor het eerst, over seksueel misbruik door voormalig scout en jeugdtrainer Barry Bennell.

Chris Unsworth vertelt hij hoe hij als 9-jarige voetballertje werd gescout door Bennell voor de voetbalclub Manchester City.

“Het begon in de auto op weg naar training en de weg terug. Hij raakte mij aan. We speelden spelletjes. Iets later nam hij mij ook mee naar zijn huis. Er waren meerdere jongetjes in zijn huis. Er waren altijd twee of drie in zijn bed. Hij raakte mij overal aan, ook onder mijn kleren. Hij heeft mij ook verkracht”.

Het misbruik stopte op 14-jarige leeftijd. In die periode werd hij “tussen de vijftig en honderd keer verkracht”. Unsworth heeft nooit zijn verhaal durven te doen. Zijn ouders, beide overleden, wisten niets van het misbruik.

Bekijk hier het interview bij de BBC

‘Nog veel meer jongens misbruikt’

Naast Unsworth zit Andy Woodward. Hij heeft het moeilijk, met een zakdoek veegt hij zijn tranen weg. Door zijn verhaal, vorige week in hetzelfde programma bij BBC, durven nu ook andere voetballers te vertellen over het misbruik.

De 43-jarige Woodward, voormalig voetballer van Bury and Sheffield United, clubs uit de lagere regionen van het Britse voetbal, vertelde afgelopen week in The Guardian dat hij op 29-jarige leeftijd stopte met voetballen omdat hij niet langer met het gruwelijke verleden kon omgaan. Hij heeft meerdere keren gedacht om zelfmoord te plegen.

Woodward hoopt dat hij met zijn verhaal meer oud-voetballers die zijn misbruikt, maar nooit hun verhaal hebben durven te doen, kan helpen om zich nu wel uit te spreken.

“We hebben gezien rond Jimmy Savile [voormalig tv-persoonlijkheid die vele jongens heeft misbruikt] hoe mensen de moed hadden om te getuigen, in de voetballerij is het nog moeilijker om hier open over te zijn”.

Bennell, in de jaren tachtig werkzaam voor vele voetbalclubs zoals Crewe Alexandra, Stoke City, Manchester City en een aantal jeugdteams, werd in totaal drie keer veroordeeld. Voor het laatst in 2015. Momenteel is hij op vrije voeten. De Britse politie heeft op donderdag een huiszoeking bij hem verricht.

Ook is er een meldpunt geopend over seksueel misbruik in de voetbalwereld. Meer dan honderd telefoontjes zijn er binnengekomen.