Een dode bij aanval op Frans rusthuis voor monniken

Volgens het Franse Openbaar Ministerie heeft de aanslag geen “link met islamitisch terrorisme”.

Jean-Paul Pelissier/Reuters

In het zuidwesten van Frankrijk is donderdagavond een gewapende en gemaskerde man een bejaardentehuis voor monniken binnengedrongen. Hij doodde daar een vrouw en wist vervolgens te ontkomen. De Franse politie is bezig met een klopjacht, meldt Reuters. Volgens het Franse Openbaar Ministerie (OM) heeft de aanslag geen “link met islamitisch terrorisme”.

De omgekomen vrouw is meerdere malen gestoken met een mes. Naast een mes zou de man ook een geweer met een afgezaagde loop bij zich hebben. In het rusthuis wonen monniken en nonnen die als missionaris in Afrika hebben gewerkt. Het tehuis ligt vlakbij Montpellier.

Volgens het Franse OM is de verdachte inmiddels geïdentificeerd. In een auto die geparkeerd stond in de buurt van het tehuis werd een nepvuurwapen gevonden.

Kamer voor kamer

De politie heeft het bejaardentehuis kamer voor kamer uitgekamd op zoek naar de dader en eventuele andere slachtoffers. De zoektocht breidde zich gedurende nacht steeds verder uit naar het gebied rondom het rusthuis.

Over de precieze toedracht is nog onduidelijkheid. Een medewerkster zou de politie gebeld hebben, nadat ze donderdagavond ontsnapt was. Ze zou vastgebonden zijn door de aanvaller, aldus bronnen tegenover Reuters.

Over de dader of het motief is nog niets bekend.