Dit moet Nico Rosberg doen om in Abu Dhabi wereldkampioen te worden

Kan Lewis Hamilton Nico Rosberg nog van de Formule 1-titel afhouden? Jazeker. Maar dan moet de Duitser wel wat laten liggen.

Lewis Hamilton links, Nico Rosberg rechts. Wie wint de titel zondag?
Lewis Hamilton links, Nico Rosberg rechts. Wie wint de titel zondag? Foto Andrej Isakovic/AFP

De strijd om de wereldtitel in de Formule wordt zondag beslist in de laatste grand prix van het seizoen, op het circuit Yas Marina in Abu Dhabi. Het titelgevecht gaat tussen de Mercedescoureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton. Na twintig races leidt Rosberg met 367 punten, Hamilton heeft een achterstand van twaalf punten.

Met een overwinning valt 25 punten te verdienen, met de tweede plaats achttien punten en met de derde plek vijftien punten. Volgens regerend wereldkampioen Hamilton is er in de avondrace nog van alles mogelijk. De Brit won de laatste drie grands prix, maar heeft de eindoverwinning niet in eigen hand.

De scenario’s

Rosberg wordt wereldkampioen als:

  1. Hij de race wint, of tweede of derde wordt
  2. Als hij vierde, vijfde of zesde wordt en Hamilton in de race maximaal de tweede plaats bereikt,
  3. Als hij zevende of achtste wordt en Hamilton niet verder komt dan de derde plek.
  4. Als hij negende of tiende wordt of zonder punten blijft – lager dan de tiende plaats of als hij door technische pech of een crash uitvalt – en Hamilton hooguit vierde wordt.

Verstappen en Ricciardo

Een sleutelrol is misschien weggelegd voor Red Bull met Max Verstappen en Daniel Ricciardo die mogelijk een wig kunnen drijven tussen de twee Mercedescoureurs. Met een zege van Hamilton en de twee Red Bulls op het podium, in plaats van Rosberg, is de Brit voor de vierde keer wereldkampioen. „Ik ga proberen ze het heel moeilijk te maken, maar Mercedes is snel. Zeker als het droog is”, zei Verstappen donderdag.

Verstappen zal in het woestijnstaatje proberen Sebastian Vettel van Ferrari van de vierde plaats te verdringen. De Limburger staat vijf punten achter; als hij in zijn missie slaagt, zal de eindklassering een precieze weerspiegeling zijn van hiërarchie onder de constructeurs, met twee Mercedessen bovenaan, gevolgd door twee Red Bulls (Ricciardo staat derde) en daarna twee Ferrari s (eerst Vettel, daarna Raikkonen)