De scheidsrechter die de eerste gele kaart uitdeelde

Oud-scheidsrechter Leo van der Kroft Leo van der Kroft was onder meer bekend doordat hij in 1972 de eerste gele kaart in de Nederlandse competitie uitdeelde.

Foto ANP

De eerste gele kaart in de Nederlandse competitie werd door hem uitgedeeld, en niet aan de minste voetballer in den lande. Nadat Willem van Hanegem een misprijzend gebaar had gemaakt, kon Leo van der Kroft op 13 augustus 1972 niet anders dan de middenvelder van Feyenoord bestraffen met geel. Of was de eer toch aan NEC-speler Chris Kronshorst, die in hetzelfde duel geel kreeg en volgens sommige krantenverslagen eerder in de fout ging dan Van Hanegem?

Wie van de twee ook de primeur had, feit is dat Van der Kroft de eerste arbiter was die de straf uitdeelde. De voormalige voetbalscheidsrechter overleed donderdagavond op 87-jarige in zijn woonplaats Den Haag. Er ging een kort ziekbed aan vooraf.

Van der Kroft was in de jaren zestig en zeventig wedstrijden scheidsrechter op het hoogste niveau, zowel nationaal als internationaal. Een van zijn hoogtepunten, naar eigen zeggen, was een interland tussen Schotland en Engeland in 1974, voor het oog van 95.000 mensen in Glasgow.

Aanvankelijk zou Van der Kroft ook in actie komen tijdens de Olympische Zomerspelen van 1976. Die uitnodiging werd echter ingetrokken na een omstreden optreden tijdens een duel in de Europa Cup 1 tussen Real Madrid en Borussia Mönchengladbach, waarin Van der Kroft twee doelpunten van de Duitsers afkeurde, waardoor de ploeg werd uitgeschakeld. Later nodigde de FIFA hem alsnog uit voor de Spelen, zij het in een rol als grensrechter. Daar bedankte Van der Kroft voor. Niet veel later floot hij zijn laatste duel: Go Ahead Eagles - PSV. Met 47 jaar had hij de leeftijdgrens in het scheidsrechterskorps bereikt.

Naast zijn werk als verzekeraar en later hoofd personeelszaken bij BAM zetelde hij in scheidsrechterscommissies van de UEFA, FIFA en KNVB. Ook richtte hij met enkele collega’s de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal op. Hij was een pionier, die de scheidsrechters van nu dit weekeinde zullen eren door een rouwband te dragen.