Opinie

Linkse intellectuelen dienen zich te schamen

De opiniemakers in NRC en Volkskrant moeten zich diep schamen voor hun dedain over wat ze populisme noemen, meent Jaap Plaisier. „Donald Trump is nog erger gedemoniseerd dan Pim Fortuyn.”

Presidents Night in de Melkweg, Amsterdam. Foto ANP / Remko de Waal

Tenenkrommend, maar ook vermakelijk, die linkse commentaren op de overwinning van Donald Trump. „Ik huilde omdat vrouwen inderdaad geen president van de VS kunnen worden”, schreef Alma Mathijsen in NRC. Is het dan zo erg gesteld met het land dat acht jaar een zwarte president had? Jurist Ali Sina Alizay vond het zelfs nodig de uitslag in deze krant als „witte suprematie verkapt als anti-immigratie” te duiden. Maar Obama dan? Die deporteerde een recordaantal Mexicanen, meldde ABC News onlangs.

Heleen Mees, naast econoom blijkbaar ook psychologe, voorspelde in de Volkskrant dat Trump als president zal worden gedreven door „rancune”. Sheila Sitalsing, columnist aldaar, ontwaarde niet zozeer Hillary-aversie, als wel „intense vrouwenhaat”. Ze wist niet wat ze nu tegen haar dochters moest zeggen. Ironisch genoeg kun je juist in háár aanname seksisme ontwaren.

De in Nederland wereldberoemde acteur Gijs Scholten van Aschat (NRC, 19/11) meende dat met Brexit en Trumps verkiezing de democratie onder druk staat. Blijkbaar zeer ondemocratische gebeurtenissen. Zijn oplossing, uiteraard: meer geld naar de kunsten. Joris Luyendijk (NRC, 15/11) schreef dat de Amerikaanse democratie „gevallen” is. Toch vreemd, zo snel na de verkiezingen. En de elitaire journaliste Daniela Hooghiemstra betoogde in de Volkskrant dat het volk boos is omdat een elite nu juist ontbreekt. Om nog maar niet te spreken van de acht NRC-columnisten die Trump op één, speciale pagina (12/11) van advies voorzagen. Vrijwel allemaal smalend. Zijn kiezers waren sukkels, hijzelf racist, homofoob, seksist. Zelden werd de politieke voorkeur en het onbegrip van een krant zo duidelijk.

Een muur is gewoon grensbewaking

Dan Ilja Leonard Pfeijffer, in NRC altijd zo creatief met dichterlijke analyses: hij zette op 17 november de halve Amerikaanse bevolking weg als „gefrustreerde nitwits” en Trump als fascist (en racist, vrouwenhater). Terwijl we toch echt Trumps geschriften over het afschaffen van de democratie nog moeten vinden. Het wachten is nu op een nieuw pamflet van Bas Heijne, waarin hij ons nog eens uitlegt dat het populistische klootjesvolk illusionair, destructief, wereldvreemd, agressief en irrationeel is. En dat het deze mensen aan bindend verhaal en liefde ontbreekt. Zijn analyse van het populisme (NRC, 9/9) haalde zelfs de definitie van populisme op de Nederlandse Wikipedia. Ook Arnon Grunberg zit met zijn Volkskrant-voetnoten vaak in die hoek, net als Anil Ramdas vroeger met „white trash”. Leefde Zwagerman nog maar.

De demonisering van Fortuyn verbleekt bij die van Trump. Er werd schande gesproken van zijn plannen om criminele Mexicanen te deporteren, maar dat doet Obama dus al jaren. Trump wil een muur, wat niet fascistisch is, maar gewoon grensbewaking. En hij wil moslims weren, of op z’n minst „extreem doorlichten”. Uit angst voor terroristen, niet per se voor de religie. Trump was eerst tegen het homohuwelijk en nu voor, zoals Obama en beide Clintons ook draaiden. Dat is niet per se homofoob. Telkens wordt met dedain gesproken over de ‘boze witte man’. Maar genoeg kiezers van Trump of Wilders zijn geslaagde en tevreden burgers. Die denken slechts: ‘Ik ben het gewoon met die man eens.’ De woede zit na Trumps verkiezingsoverwinning toch echt aan de linkerzijde.

Ook Obama reisde op anti-Washington-ticket

Oud-politicus Wouter Bos mocht op 3 november bij Pauw in zijn eentje een uur lang het populisme duiden als stroming waarin politici het volk naar de mond praten, misleiden en tegen de gevestigde orde ophitsen. Maar zo’n beetje alle Amerikaanse presidenten zijn de laatste decennia op een anti-Washington-ticket binnengekomen. Hope and change, luidde de leus van Obama, niet onvergelijkbaar met Make America great again.

D66 werd ooit opgericht als protest tegen de gevestigde orde. Maar als ‘populisten’ genoeg hebben van de zittende macht, deugen ze opeens niet. Terwijl ook zij eerder door het volk gevolgd dan gestuurd worden. En waarom steeds die verwijzing naar charisma? Obama is niet minder charismatisch dan Trump. Kortom, populisten zijn evenzogoed democraten. Zie dan hoe bizar de reacties worden: hoe om te gaan met democraten, bestrijden of luisteren? Wat een gevaar, die opkomst van de democraten!

Je beledigt mensen als je ze wegzet als simpele volgers van populisten, als je hun meningen niet serieus neemt, als je ze het recht ontneemt volwaardig te participeren. Hillary Clinton liet zich goed kennen met haar basket of deplorables. Zulke kwalificaties deden ondergetekende draaien van Hillary naar Trump: dan maar liever The Donald, erkenning van het democratische recht en de standpunten van zijn electoraat.

Besef gaarne eens dat kritische standpunten over EU, islam en migranten legitiem zijn. Niet per se onderbuikgevoel, racisme of xenofobie. Je kunt met ratio uit de EU willen stappen, de grenzen sluiten of nog meer moslims een slecht plan vinden. Het ‘grenzen dicht’-standpunt kan vroeg of laat gemeengoed worden, van links tot rechts. Ter voorkoming van verdere polarisatie, of een Houellebecq-scenario. Tegelijk kun je voor volle participatie en emancipatie van minderheden zijn, zoals Fortuyn uitlegde. Laat dat allemaal eindelijk eens tot jullie doordringen, lieve ‘intellectuelen’ van Nederland.

Deze versie is door NRC bewerkt en ingekort. Origineel op jaapplaisier.blogspot.com.