Minister Schippers wil openheid vaccinatiegraad crèche

Ouders moeten weten of hun kind gevaar loopt. Ouders kunnen dan zelf beslissen of zij hun kind ergens anders onderbrengen.

Een meisje wordt ingeent tegen mazelen.
Een meisje wordt ingeent tegen mazelen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Ouders hebben het recht om te weten als er op de crèche kinderen niet zijn ingeënt tegen ziekten. Volgens het AD is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor een informatieplicht. Ouders moeten volgens hen weten of hun kind gevaar loopt. Ouders kunnen dan zelf beslissen of zij hun kind ergens anders onderbrengen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) liet in een reactie daarop weten dat ook zij wil dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het dagverblijf of de school van hun kind zijn ingeënt.

Ze onderzoekt of ze crèches en scholen kan verplichten op hun website of op een andere manier hun vaccinatiegraad bekend te maken, zei ze vrijdag.

D66-Kamerlid Van Weyenberg wijst er in de krant op dat kinderen al voordat ze ingeënt zijn naar de crèche gaan. “Dan zijn ze dus kwetsbaar als andere kinderen niet zijn ingeënt”, zegt hij. Pas met veertien maanden worden kinderen ingeënt tegen mazelen.

Over de invulling van de meldplicht zijn de partijen het niet eens, zo blijkt uit de rondgang van het AD. Zo wil de PvdA dat er per crèche een lijst komt waarop staat welke kinderen wel en niet zijn ingeënt. Het CDA wil echter niet dat namen en rugnummers rondgaan. Ook is het de vraag of dat wel mag, gezien de Wet bescherming persoonsgegevens.

Lees ook deze column over vaccineren: Ouders piesen lekker de geneeskunde in het gezicht

De meeste kinderdagverblijven vragen bij het intakegesprek al aan ouders of hun kind gevaccineerd is. Met die informatie wordt nu echter weinig gedaan. PvdA, CDA, D66, PVV en GroenLinks willen dat dat verandert.

Onrust wegnemen

De overheid wil 2 miljoen euro steken in een campagne om de onrust over vaccinaties weg te nemen. Het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) bracht eerder het jaarlijkse rapport uit over de voortgang van het Rijksvaccinatieprogramma.

In 2015 ontvingen bijna 770.000 kinderen van 0 tot 19 jaar vaccinaties tegen infectieziektes. Meer dan 90 procent van de Nederlandse kinderen neemt deel aan het vaccinatieprogramma, maar er is de afgelopen twee jaar een lichte daling te merken in het aantal ingeënte pasgeboren kinderen. De deelname van pasgeborenen is voor het tweede jaar op rij met 0,5 procent gedaald.