Charlie Hebdo ook in het Duits

Satire

Het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo, dat vorig jaar werd getroffen door een moordaanslag, krijgt een Duitse versie. De eerste Duitstalige uitgave verschijnt volgende week donderdag, 1 december, in een oplage van ongeveer 200.000 exemplaren.

Die oplage is bijna twee keer zo hoog als wekelijks van het Franse origineel worden afgedrukt. Charlie Hebdo heeft 50.000 abonnees en verkoopt nog eens 60.000 bladen in de losse verkoop.

In eerste instantie zullen in de Duitstalige versie van Charlie Hebdo vooral artikelen en tekeningen staan die zijn vertaald uit het Frans. Het is de bedoeling dat op termijn ook exclusief bijdragen in het Duits worden gemaakt.

Charlie Hebdo werd op 7 januari 2015 getroffen door een bloedige aanslag. Twee extremistische moslims schoten twaalf mensen dood in Parijs, onder wie acht personen op de redactie van het weekblad. Het blad had de toorn van de twee broers gewekt met kritische tekeningen over de islam.

In de nasleep van het geweld merkten de makers dat in Duitsland een grote en warme interesse bestond voor hun blad. Van een speciale ‘overlevenden-editie’ werden in Duitsland ongeveer 70.000 exemplaren verkocht.

De redactie van Charlie Hebdo vertaalt ook al een deel van de website in het Engels. (ANP, AFP)