Bosz geniet van Ajax-blaagjes

Europa League Ajax is met een 2-0 zege op Panathinaikos groepshoofd geworden. De jonge garde doorstond de test glansrijk.

Met een 2-0 zege op Panathinaikos heeft een sterk verjongde gelegenheidsploeg van Ajax zich donderdagavond tot winnaar van poule G in de Europa League gevoetbald. Met name in de tweede helft speelde de B-garnituur een uiterst volwassen wedstrijd. Panathinaikos, lang niet meer de Europese (sub)topper van weleer, had weinig te zeggen in het duel dat voor de Grieken nog wel van belang was.

Ajax, al zeker van de volgende ronde, begon met een basiself die op acht plekken gewijzigd was ten opzichte van de vaste ploeg die de voorbije maanden onverslaanbaar was in Nederland en Europa. Matthijs de Ligt, Abdelhak Nouri en (invallers) Pelle Clement en Frenkie de Jong hadden hun Europese debuut. De Ligt was zelfs de jongste Europese debutant voor Ajax; 17 jaar en 104 dagen. Trainer Peter Bosz was tevreden over zijn blaagjes. „Het gaat er om: wie doet het voor je als het er om gaat?”

Het was aftasten, vanzelfsprekend. In een fase halverwege de eerste helft waarin Ajax bijna moest boeten voor het gebrek aan afstemming en wedstrijdritme bij de jeugdige stand-ins was het de 32-jarige Heiko Westermann die met een onzuivere pass de grootste kans voor Panathinaikos inleidde. Maar Vicor Ibarbo werkte de bal uit een lastige hoek tegen de paal.

Net nadat trainer Peter Bosz wat getergd van de bank was gekomen om zijn elftal tot concentratie te manen, bracht Lasse Schöne verlichting met zijn wreef. De Deen opende de score vijf minuten voor rust met een vrije trap waarvan de richting doelman Luke Steele compleet verraste.

Het managen van jonge arrivés

Het was niet eens de tweede keus die Bosz het veld in had gestuurd, want die tweede keus heeft zich de afgelopen weken onmogelijk gemaakt. Anwar El Ghazi en Numanja Gudelj zijn om disciplinaire redenen verstoten. Riechedly Bazoer was deze week de derde ontevreden Ajacied in een maand die zich niet langer wilde voegen naar Bosz’ wil. Na een griepje dacht hij maandag gewoon met de groep te trainen maar „zo werkt het niet bij mij”, zei Bosz. Toen Bazoer, volgens de lezing van Bosz, niet apart wilde trainen werd hij wegens ‘onprofessioneel gedrag’ uit de selectie gezet. De middenvelder zal zich snel weer bij het eerste voegen.

Het zijn de enige kopzorgen van Bosz: het managen van jonge arrivés die het allemaal wat anders hadden bedacht aan het begin van het seizoen. Gudelj gaf eerder deze maand de strijd op en zal deze winter vermoedelijk vertrekken. Met Bazoer is inmiddels een clausule voor een gelimiteerde transfersom overeengekomen. Voor naar verluidt 13 miljoen euro mag hij weg in de winterstop. El Ghazi, die als straf voor zijn trainingsopstootje een maand bij Jong Ajax moest voetballen, voegt zich in december weer bij de selectie.

Vijf minuten na rust was de wedstrijd tegen Panathinaikos beslist toen Kenny Tete de bal veroverde diep op de helft van de Grieken en met een droge schuiver vanaf een meter of twintig 2-0 maakte. Wat er zich in zijn gevoelswereld allemaal afspeelde de afgelopen maanden werd wel duidelijk toen hij met gebalde vuisten en vreugdesprongen voor het vak van de harde kern zijn hoogtepuntje vierde. Hij is immers de lievelingsrechtsback van het publiek, na zijn opmars tot in Oranje vorig jaar. Maar ook Tete moet zich schikken als reserve in het raamwerk van Bosz, de bikkelharde vorser van Ajacieden.

Ondanks het bijna belangeloze karakter van het duel zat de Arena voor bijna driekwart vol. Het zegt veel over de positieve vibe rond de club – wie had dat kunnen denken na de machteloze uitschakeling in de voorronde Champions League tegen Rostov eind augustus