Evenementenbeleid in Amsterdam tegen drukte

In het nieuwe evenementenbeleid verdwijnt de kermis op de Dam. Ook zijn er minder feesten tijdens Gay Pride, en scherpere richtlijnen voor geluid.

Drukte op de Amsterdamse kermis tijdens Koningsdag 2015.
Drukte op de Amsterdamse kermis tijdens Koningsdag 2015. Foto Bram van de Biezen / ANP

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft een aantal maatregelen aangekondigd tegen overlast door evenementen in de stad. Dat deed hij in een brief aan de gemeenteraad. De nieuwe maatregelen zijn het gevolg van de toegenomen drukte in de Amsterdamse binnenstad.

De kermis, die twee keer per jaar op de Dam verrijst, zal na 2019 verdwijnen. In dat jaar eindigt de overeenkomst tussen de exploitant en de gemeente, en deze zal niet worden verlengd. Andere maatregelen worden volgend jaar al ingevoerd. Het aantal straat- en pleinfeesten tijdens Gay Pride zal worden teruggedrongen, schrijft het College. Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord mogen nog maar vier in plaats van zes dancefeesten per jaar worden gehouden.

Geluidsoverlast

Naast de maatregelen voor specifieke evenementen komt er een nieuwe richtlijn tegen geluidsoverlast. Volgens de richtlijn moeten extreem lage tonen, die vervelend zijn voor omwonenden, worden weggefilterd. De nieuwe geluidsrichtlijn wordt waarschijnlijk op Koningsdag op 27 april ingevoerd.

Er komt bovendien een wekelijks overleg over de inzet van politie, hulpdiensten, handhaving en reiniging bij evenementen. Deze zogenoemde regietafel gaat vanaf 1 januari van start.

Er zijn 78 plekken in Amsterdam waar evenementen georganiseerd worden. De gemeente wil de geschiktheid van deze plekken opnieuw onder de loep nemen. Daarvoor wordt onder andere onderzoek gedaan naar de bodemkwaliteit in parken. In 2015 vonden in Amsterdam ongeveer 2.000 evenementen plaats, waarvan 170 met 2.000 bezoekers of meer.

Lees de hele raadsbrief: