ABN schorst nog eens tientallen hypotheekadviseurs

Foto ANP

ABN Amro heeft nog eens tientallen hypotheekadviseurs op non-actief gezet wegens valsheid in geschrifte. Dat blijkt uit een verklaring die de bank vrijdag op haar website heeft gezet. De valsheid in geschrifte-zaak bij de afdeling hypotheekadvies breidt daarmee snel uit. Inmiddels zijn negentig medewerkers geschorst. Bij de afdeling werkten de afgelopen jaren zo’n 900 adviseurs.

Twee weken geleden berichtte het Financieele Dagblad als eerste over de affaire. Toen waren er nog negen medewerkers geschorst. ABN Amro kondigde een intern onderzoek aan, waarbij adviseurs werden gehoord en 9.000 dossiers werden doorgelicht. In een update over dat onderzoek meldt de bank vrijdag dus dat het aantal snel oploopt. Het onderzoek is nog niet afgerond. „Enkele tientallen medewerkers moeten nog worden gehoord”, aldus ABN Amro in de verklaring.

De zaak draait om het vervalsen van handtekeningen van klanten om hypotheekdossiers af te kunnen sluiten. Een klant kreeg een advies en vervolgens een offerte, die soms afweek van het advies. De maandlasten of de kosten van de bijbehorende verzekering vielen bijvoorbeeld hoger uit. Volgens de interne regels van ABN Amro moest het oorspronkelijke advies daarop worden bijgesteld of aangevuld. De klant moest dat vervolgens opnieuw ondertekenen voor gezien en akkoord. Dat gebeurde niet altijd. De hypotheekadviseur kopieerde in zulke gevallen de handtekening van het oude advies en zette dat onder het nieuwe. Zo kon hij het dossier afsluiten

Lees ook: ABN Amro wil kwart kosten saneren en investeren in digitalisering

ABN Amro stelde destijds in een persbericht dat „niet is gebleken dat klanten zijn benadeeld”. Dat is ook nu nog het geval, zegt een woordvoerder, maar het onderzoek is dus nog niet helemaal klaar. Sommige klanten zouden zelf geen zin hebben gehad om nog een keer een handtekening te zetten, aldus de bank. De hypotheek was immers vaak al een paar maanden verstrekt.

Over de motieven van de adviseurs is nog geen duidelijkheid. ABN Amro zegt ook daar onderzoek naar te doen en dat mededelingen later zullen volgen. Directeur Frans Woelders van het retailbedrijf van ABN Amro, waaronder de hypotheekadviseurs vallen, zei twee weken geleden in het FD dat adviseurs niet worden afgerekend op het aantal succesvol administratief afgesloten offertes. Wel erkende hij: „Een goede adviseur verdient meer dan een minder goede, dat spreekt voor zich.”

In de verklaring van vrijdag zegt Woelders:

„Maar wat de redenen ook zijn geweest om dit te doen, ze waren allemaal verkeerd. Ik wil daarnaast ook benadrukken dat er ruim 800 hypotheekadviseurs zijn die niet deze keuze hebben gemaakt.”

ABN Amro zegt dat het per adviseur gaat bekijken of en welke arbeidsrechtelijke consequenties zullen volgen. Ook zegt de bank dat de kwestie met het tuchtorgaan van de bankensector „wordt besproken”. Toezichthouders DNB en de AFM zijn reeds geïnformeerd over de affaire.