Zwarte journalist zet alt-right Richard Spencer op z’n plek

Alt-right Richard Spencer kwam laatst in het nieuws met een video waarin zijn aanhangers “Heil Trump!” scandeerden. Tijdens een interview met een zwarte journalist kan hij zich echter niet staande houden.

Alt-right voorman Richard Spencer (R) is te gast bij Roland Martin (L) in een uitzending van NewsOne Now.
Alt-right voorman Richard Spencer (R) is te gast bij Roland Martin (L) in een uitzending van NewsOne Now. Foto: Youtube.

Wat gebeurt er als je een scherpe, Afro-Amerikaanse journalist en een wit-nationalistische spreker aan één tafel zet? Dinsdag was alt-right voorman Richard Spencer te gast bij televisiejournalist Roland Martin in het Amerikaanse programma NewsOne Now (TV One). Ook na de uitzending wordt het dertig minuten durende interview nog door duizenden mensen bekeken en besproken.

Spencer kwam de afgelopen paar dagen in het nieuws door een video waarin zijn aanhangers “Heil Trump!” en “Heil Victory!” scandeerden, gevolgd door een Hitlergroet. Eerder schreef NRC over deze controversiële beelden en de discussie die daarover ontstond. Richard Spencer ziet zichzelf als voorman van de zeer rechtse alt-right-beweging in Amerika. Twee tegenpolen gaan een kritisch gesprek aan met elkaar. Het ligt dus voor de hand dat ze in een ordinair moddergevecht belanden.

‘Ja maar, ik ben ook geen wetenschapper’

Maar al vrij snel kan Spencer zich in het gesprek amper staande houden. Eerst probeert hij de vragen zo veel mogelijk te omzeilen. Wanneer Martin onverstoord blijft doorvragen, probeert hij zo correct mogelijk in te gaan op de vragen. Als Martin hem wijst op zijn tegenstrijdige antwoorden, dekt hij zich stamelend in met antwoorden als: “Ja maar, ik ben ook geen economisch denker” en “Ik ben geen wetenschapper”.

Martin vraagt Spencer naar zijn uitspraak over de ondervertegenwoordiging van witte werknemers op de arbeidsmarkt. “Ik weet niet exact de statistieken,” antwoordt Spencer. Wanneer Martin de cijfers erbij pakt, confronteert hij Spencer met een onderzoek waaruit blijkt dat minstens 80 procent van de overheidsbanen wordt vervuld door witte werknemers. Niet alleen weet Spencer geen coherent verhaal meer te vertellen, hij wordt ook zichtbaar minder zeker van zijn eigen verhaal.

Tekst gaat verder onder interview

Van fel debat naar strenge toespraak

Wellicht omdat Spencer gewend is te spreken voor gelijkgestemden die hem niet vragen naar bronnen of statistieken. Misschien omdat Martin als voormalig politiek commentator getraind is in het stellen van scherpe vragen? Hoe dan ook, Martin realiseert zich ook dat er geen sprake is van een gelijkwaardig gesprek. Vanaf dat moment maakt een scherp televisiedebat tussen twee volwassenen een onverwachtse draai naar een gesprek op persoonlijk niveau. Martin rondt het gesprek af door zijn gast van het volgende advies te voorzien:

“Ook al heb je door je huidskleur een voorsprong op kleurlingen, als jij betere kansen voor jezelf wil creëren dan zul je daar nu beter je best voor moeten doen. Mensen met kleur hebben nu eenmaal dezelfde kansen gekregen als jij en daar maken ze gebruik van ook. Als jij vindt dat jij beter bent dan zij en dat zij jouw plek inpikken, dan betekent het gewoon dat jij harder moet werken dan die gekleurde mensen. In tegenstelling tot vroeger, geldt je huidskleur niet langer als een garantie voor succes.”

Lees ook: ‘De machtsgreep van de alt-right’