Wie heeft er een baan voor Sarkozy?

Au revoir Zijn poging terug te keren als redder der Franse natie is mislukt. Zijn aanhangers zijn in tranen. En Hollande is zijn meilleur ennemi kwijt.

„Soms verliezen de besten”, zei Carla Bruni over haar man
„Soms verliezen de besten”, zei Carla Bruni over haar man Foto Philippe Wojazer/AP

Jonge fans en trouwe vazallen van presidentskandidaat Nicolas Sarkozy waren zondag in tranen toen bleek dat niet hij maar zijn oud-premier François Fillon en Alain Juppé de meeste stemmen hadden. Sarkozy leek redelijk laconiek. „Ik ben er niet in geslaagd een meerderheid te overtuigen”, zei hij.

Maar wat nu? Bijna twintig jaar was hij omnipresent: als regeringswoordvoerder en minister en van 2007 tot 2012 natuurlijk als ‘hyperpresident’ de la République. Geen politicus, behalve misschien Le Pen, roept zo veel emoties op. Talloze bestuurders hebben hun carrière aan de rockster van de Franse politiek te danken.

Niet alleen op rechts, vooral ook op links, waar sommige politici van de bestrijding van de stijl en ideeën van Sarkozy zowat hun ideologie maakten. „We hadden een deel van links, Juppé en een deel van de media tegen ons”, zei Sarkozy zondag volgens Le Figaro tegen zijn entourage.

Nu mag Fillon als meest gekwalificeerde anti-Sarkozy uit de bus zijn gekomen, eerder was dat François Hollande. Die heeft zijn verkiezing tot president in 2012 voor een deel te danken aan effectief uitgespeeld ‘antisarkozysme’. Het is een verklaring voor zijn geringe populariteit: Hollande werd niet gekozen om zijn eigen kwaliteiten maar vooral omdat hij niet Sarkozy was. Hij hoopte, blijkt uit recent verschenen boeken, in 2017 opnieuw Sarkozy als zijn meilleur ennemi (beste vijand) tegenover zich te treffen.

Het mocht niet zo zijn. „Au revoir à tous”, zei hij zondag. „Het is tijd een leven te beginnen met meer privépassies en minder publieke passies.” De volgende dag stond hij met zijn vrouw Carla Bruni bij de uitgang van de school van hun vijfjarig dochtertje. Al maanden heeft zij haar ouders vermoedelijk weinig gezien, Bruni zat bij vrijwel alle avondlijke campagnebijeenkomsten van Sarkozy op de eerste rij. „Soms verliezen de besten”, schreef zij op Instagram. „Bravo, mon amour, ik ben trots op je.”

Maar wat gaat Sarkozy nu doen? Niemand kan zich voorstellen dat hij na twee mislukte campagnes nog eens probeert president te worden. Hij heeft zijn kans gehad. Hij kwam niet niet verder dan 20,7 procent van de stemmen, tegenover 44,1 voor Fillon en 28,6 voor Juppé. Toch heeft hij anders dan in 2012 na zijn verlies van Hollande niet expliciet gezegd dat hij het politieke leven vaarwel zegt.

Op Twitter werden onder hashtag #TrouveUnJobASarkozy de wildste suggesties gedaan, vooral rond het thema ‘fastfood’, omdat hij had voorgesteld moslims op school een „dubbele portie friet” te geven als ze geen varkensvlees wilden. Meer waarschijnlijk is dat hij doorgaat waarmee hij in 2012 begonnen was: het geven van duurbetaalde toespraken. Daarnaast moet hij zich verdedigen in een aantal juridische kwesties, onder andere rond campagnefinanciering.

Zijn verweesde politieke vrienden hebben zich intussen aangesloten bij Fillon. Dat die zoveel stemmen had komt volgens Sarkozy’s trouwste fan, oud-minister Brice Hortefeux, „doordat Nicolas Sarkozy hem het ambt van premier heeft toevertrouwd”.