Opinie

Weekje gratis wonen op Utrecht Centraal

Foto Robin Utrecht/ANP
Foto Robin Utrecht/ANP

Vandaag wordt bekendgemaakt wie een week gratis mag wonen op station Utrecht Centraal. Meer dan tweehonderd mensen hebben zich opgegeven voor de kamer van 40 vierkante meter naast perron 21. Als tegenprestatie moet de huurder een week lang via de sociale media laten weten hoe het hem of haar op het station vergaat. De kamerbewoner betrekt op 1 december het lege winkelpand, een week voordat het nieuwe station officieel wordt geopend. Is het een opstap naar nieuw beleid om kamers te gaan verhuren op het station? NS-woordvoerder Erik Kroeze benadrukt dat het om een eenmalige actie gaat. „Er zit geen woonbestemming op het station, dus heeft de kamer ook geen keuken, wc of douche.” Daarvoor moet de huurder het station op. NS wil met de actie laten zien dat al die faciliteiten op het station aanwezig zijn. Zijn er dan tegenwoordig ook openbare douches op het station? „Nee”, zegt Kroeze, „Dat is het enige wat we niet kunnen bieden. Daarom mag de huurder een week lang douchen in het verblijf van de conducteurs.” (NRC)