Voorzitter Europarlement Schulz vertrekt naar Berlijn

Hij wordt lijststrekker voor de SPD in Noordrijn-Westfalen en gaat mogelijk de concurrentie aan met SPD-leider Gabriel.

Martin Schulz
Martin Schulz Foto Frederick Florin / AFP

Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz verlaat Brussel en keert terug naar de Duitse politiek. Dat heeft hij tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Eerder op donderdagochtend meldde het Duitse ARD en de Süddeutsche Zeitung zijn vertrek.

De Duitse sociaal-democraat wordt lijsttrekker voor de SPD in de staat Noordrijn-Westfalen in de herfst van 2017. Hij liet niet weten of hij bondskanselier of minister van Buitenlandse Zaken wil worden.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Schulz bevestigt: stopt als voorzitter Europarlement, wil Bondsdag in, laat in het midden of hij SPD-kandidaat voor kanselierschap wil zijn

‘Eer om leiding te geven aan Europees Parlement’

De 60-jarige Schulz bekleedt het voorzitterschap sinds 2012. Hij gaf aan het een eer te vinden om leiding te mogen geven aan het Europees Parlement.

“De Europese Unie is in mijn ogen het belangrijkste project van de eeuw. Als voorzitter heb ik geprobeerd bij te dragen aan de zichtbaarheid en democratische invloed van het Europees Parlement”.

Voor zijn gang naar Brussel was Schulz namens de linkse SPD sinds 1994 lid van het Europees Parlement. Later werd hij voorzitter van de sociaaldemocratische Europese fractie, de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D).

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Voorzitter EU-parlement Schulz (SPD) naar Duitse politiek. Buitenlandse Zaken? Kandidaat kanselierschap? https://t.co/YxkYZbgML7

Schulz wordt ook genoemd als mogelijke nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, leider van de landelijke SPD of zelfs bondskanselier. De Duitsers gaan in september 2017 naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Angela Merkel gaf onlangs aan een vierde termijn als bondskanselier te ambiëren.