VN: etnische zuiveringen door leger Birma op Rohingya

Volgens een VN-functionaris worden “mannen doodgeschoten, kinderen afgeslacht en vrouwen verkracht”.

Een foto van de platgebrande dropen van de Rohingya-moslims.
Een foto van de platgebrande dropen van de Rohingya-moslims. Foto AP

De vernietigingen in Rohingya-dorpen in de Zuid-Birmese staat Rakhine gaan gepaard met etnische zuiveringen, als ultiem doel. Dat zegt VN-functionaris John McKissick donderdag tegenover de BBC.

Om de zogenoemde Rohingya-moslims het land uit te jagen, worden volgens Mckissick door het leger van Birma “mannen doodgeschoten, kinderen afgeslacht, vrouwen verkracht en huizen verbrand en geplunderd”. De VN-functionaris geeft leiding aan een missie van de vluchtelingenorganisatie in buurland Bangladesh.

Vorige week laaide etnisch geweld in het Zuidoost-Aziatische land opnieuw op; het Birmese leger startte de antiterreuractie nadat er aanslagen waren gepleegd op politieposten. Met helikopters en grondtroepen werd de aanval ingezet, met tientallen doden als gevolg.

Human Rights Watch concludeerde begin deze week al dat de vernietigingen in de Rohingya-dorpen veel groter waren dan verwacht. Daarbij baseerden ze zich op nieuwe satellietbeelden van Rakhine. Evenals Mckissick vreest de mensenrechtenorganisatie voor het lot van de burgerbevolking.

Lees ook: Ook Aung San Suu Kyi weigert ‘Rohingya’ te zeggen

‘Aantijgingen kloppen niet’

Een woordvoerder van de Birmese regering zegt dat de aantijgingen van de VN-functionaris niet kloppen. Volgens hem worden de Rohingya niet opgejaagd en hij zegt de opmerkingen van Mckissick “erg te betreuren”.

Eerder schreef NRC al dat de islamitische Rohingya in Zuidoost-Azië stelselmatig worden gediscrimineerd, onderdrukt en opgejaagd. Ook in Bangladesh, waar de groep in oorsprong vandaan komt, worden ze niet geaccepteerd.