Vlammend betoog van Wilders levert weer sterke tv op

Tv-recensie Geert Wilders deed het laatste woord bij zijn eigen strafproces. ‘De Verkozene’ koos voor demagogische retoriek.

PVV-aanhanger Tamara Wulffelé in Nieuwsuur (NOS)
PVV-aanhanger Tamara Wulffelé in Nieuwsuur (NOS)

Advocaat Gerard Spong roemde bij Pauw het laatste woord van Geert Wilders in diens strafproces: „Een knap, vlammend, maar ook demagogisch betoog dat blijk gaf van grote retorische gave.”

Vervolgens bleek dat Spong, die als vaste proces-commentator bij Pauw zat, niet zo goed had opgelet. Toen Spong zei dat Wilders de rechtsstaat aanviel, liet hij zich makkelijk corrigeren door Saskia Belleman van De Telegraaf.

Ten onrechte, want dat deed Wilders wel degelijk. Hij zei: „Als je iemand voor racisme veroordeelt, terwijl hij niets tegen rassen heeft, dan blaast u de rechtsstaat op.” PVV-aanhanger Tamara Wulffelé had hem wel goed verstaan. De opsteller van de petitie ‘Ik sta naast Geert Wilders’ zei in Nieuwsuur: „Op het moment dat hij veroordeeld wordt, dan ontploft de boel.”

Wilders levert altijd goede tv op. Wat een spreker! Hij verwierp het proces in heerlijk ronkende termen: ‘absurd’, ‘walgelijk’, ‘oneerlijk’, ‘stinkt van alle kanten’.

Tekst gaat verder onder de video

Handig deed hij alsof de mensen hem verkeerd verstaan hadden. Iedereen wist toch dat hij alleen criminele Marokkanen bedoelde, en niet de hele bevolkingsgroep? Dat premier Rutte in het Jeugdjournaal Marokkaanse kinderen had gerustgesteld, noemde hij „laaghartig en vals”. Terwijl hij zelf bewust het verschil weg gumde tussen de 364.000 oppassende burgers van Marokkaanse afkomst (96%) en de 16.000 die worden verdacht van een misdrijf (4%). In zijn betoog herhaalde hij de term „mega-Marokkanenprobleem”

De demagogie zat vooral in hoe hij zich opwierp als de ‘Verkozene’ van het volk. Eerst stelde hij dat ‘Nederland’ en ‘vrijheid’ synoniemen waren. Toen stelde hij dat de vrijheid en dus heel Nederland hier terechtstond. De PVV kreeg bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen 955.000 stemmen. Dat rondde hij eerst af op één miljoen, vervolgens op zeven miljoen, om uit te komen op: „het Nederlandse volk”.

Lees ook Slotwoord van Wilders een megamediaspektakel

Dit proces was een strijd van het volk tegen de elite, stelde Wilders. Een revolte was op handen. Toen kwamen de dreigende zinnen, waardoor ik het nog kouder kreeg dan tijdens zijn minder-Marokkanen-speech: „Wij zullen winnen. Het Nederlandse volk, dat ik vertegenwoordig, zal winnen. En zal zich goed herinneren wie er aan de goede kant van de geschiedenis stond.”

Wilders zal verder wel een mooie avond hebben gehad, want Zembla (NPO 2) toonde de geruchtmakende Deense documentaire waarin belangrijke imams werden ontmaskerd als onmenselijk strenge leiders die de Sharia boven de mensenrechten stellen.

De Deense zender TV2 had twee undercover-moslims naar acht moskeeën gestuurd. Een deed zich voor als een vrouw die wilde scheiden omdat haar man haar mishandelde. De imams zeiden dat ze niet naar de politie mocht, dat ze niet mocht scheiden, en dat ze haar man moest gehoorzamen, ook in bed.

Pijnlijk was vooral dat er imams bij waren die voor heidense oren altijd liberale praatjes hielden, en zelfs gesprekspartner van de regering waren. Zo’n documentaire zou ook in Nederland gemaakt moeten worden. Dat zou een mooi cadeau voor Wilders zijn, maar dat is nog geen reden om dit te laten liggen.

Lees ook Denemarken in de ban van moslimdocumentaire

Wilfred Takken vervangt Hans Beerekamp.