Vastgoedman Stroink vervolgd in omkoopaffaire Google

Hij zou 1,7 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald om een datacentrum van Google naar de Eemshaven te halen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken kondigt in september 2014 aan dat Google gaat investeren in een datacentrum in de Eemshaven.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken kondigt in september 2014 aan dat Google gaat investeren in een datacentrum in de Eemshaven. Foto Vincent Jannink/ ANP

Het Openbaar Ministerie vervolgt de bekende vastgoedondernemer Rudy Stroink voor het omkopen van een directeur van technologiebedrijf Google. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op donderdag.

Met zijn toenmalige vastgoedbedrijf TCN zou Stroink 1,7 miljoen euro aan smeergeld hebben betaald om een datacentrum van Google naar de Groningse Eemshaven te halen.

Een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie wil niet bevestigen dat het gaat om Stroink en zijn echtgenote, maar geeft wel aan dat het gaat om “twee natuurlijke bedrijven en personen die verdacht worden van het betalen van steekpenningen voor een bedrag van 1,7 miljoen euro aan een Amerikaans rechtspersoon”. Deze betalingen zijn volgens het OM verhuld in de bedrijfsadministratie.

Voormalig Google-directeur bekende schuld

De zaak kwam aan het rollen nadat Google-directeur Simon Tusha schuld bekende voor een Amerikaanse rechtbank vanwege het ontduiken van inkomstenbelasting over steekpenningen die hij zou hebben ontvangen. Het gaat om een bedrag van 3,2 miljoen dollar (ongeveer 3 miljoen euro) van het Nederlandse TCN en het Britse Evolded IT voor de bouw van datacentra.

De betalingen van TCN aan Tusha vonden plaats in de periode juli 2008 tot en met maart 2010. In die tijd was Stroink directeur en eigenaar van het vastgoedbedrijf. In 2012 ging het bedrijf failliet met een schuld van 186 miljoen euro. In een reactie aan het FD geeft Stroink aan dat hij de Amerikaanse processtukken kent, maar zo geeft hij aan “ik weet er nog heel weinig van”.

Lees ook: Weer een vastgoedbedrijf failliet: TCN

Google laat via een woordvoerder weten “zelf slachtoffer van deze misdaden” te zijn. Google stelt dat deze kwestie niets te maken heeft met het datacentrum dat op 6 december geopend wordt. Simon Tusha heeft Google zeven jaar geleden verlaten en pas daarna zijn de gesprekken over het nieuwe datacentrum gestart. Google heeft wel vanaf 2006 serverruimte gehuurd bij het TCN (inmiddels failliete datacenter) van Stroink, maar dat staat los van het nieuwe datacenter in aanbouw.

“Een aantal jaar geleden hebben we een groene lap land gekocht, eveneens in Eemshaven en op die lap grond bouwen wij ons datacentrum. TCN heeft daar niets mee te maken.”

Stroink moet maandag voor de rechtbank in Almelo verschijnen. Hij wordt samen met zijn echtgenote verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.