Turkse premier: ‘vergelding voor aanval op soldaten’

Het Turkse leger verdenkt de Syrische regering ervan verantwoordelijk te zijn voor een luchtaanval die aan drie soldaten het leven kostte.

Het Turkse leger met een M60 tank tijdens de operatie Eufraat-schild in Noord-Syrië.
Het Turkse leger met een M60 tank tijdens de operatie Eufraat-schild in Noord-Syrië. Foto Nazeer al-Khatib/ AFP

De Turkse minister-president Binali Yildirim zegt dat er “zeker vergelding komt” voor de luchtaanval die op donderdagochtend drie Turkse soldaten van het leven beroofde. Dat bericht persagentschap Reuters. Het Turkse leger verdenkt de Syrische regering van de aanval. Tien Turkse soldaten raakten gewond.

Yildirim zei op donderdagmiddag tegen de pers in Ankara dat er “duidelijk mensen zijn die niet blij zijn dat Turkije tegen Daesh vecht. Er komt zeker een vergeldingsactie”. Als de verdenking van het Turkse leger waar is, dan is dit de eerste keer dat Turkse soldaten zijn gedood door het Syrische leger. Een vergeldingsactie tegen de regering van Assad betekent een verdere escalatie van de oorlog in Syrië.

Er bestaat echter nog steeds verwarring over de toedracht van de aanval. Volgens activist Rami Abdulrahman van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zou het juist gaan om een zelfmoordaanslag van Islamitische Staat (IS). Dat meldt persbureau AP. Abdulrahman verkeert niet zelf in Syrië, maar zou bronnen in het land hebben. De regering van Assad heeft nog niet gereageerd.

Later op donderdag raakten nog eens zeven Turkse soldaten gewond tijdens een tweede aanval op het Turkse leger. Zij zijn inmiddels teruggebracht naar de Turkse grens. Wie de soldaten heeft aangevallen is nog niet duidelijk.

Al-Bab

De aanval vond in de nacht van woensdag op donderdag plaats in de buurt van de Noord-Syrische stad Al-Bab. Sinds 24 augustus voert het Turkse leger, onder de naam Eufraat-schild, een operatie uit in het noorden van Syrië. Zij steunen rebellengroepen die vechten tegen terreurbeweging IS en tegen Koerdische troepen. Het doel is om de Koerden terug te dringen ten oosten van de rivier de Eufraat.