Duizenden inwoners Haifa geëvacueerd vanwege bosbranden

De Israelische politie heeft vier Palestijnse mannen aangehouden die verdacht worden van brandstichting.

Inwoners uit Haifa, de derde stad van Israël, worden geëvacueerd vanwege de hevige bosbranden.
Inwoners uit Haifa, de derde stad van Israël, worden geëvacueerd vanwege de hevige bosbranden. Foto Baz Ratner/ Reuters

Israël heeft zestigduizend inwoners van de noordelijke stad Haifa opgeroepen om de stad te verlaten vanwege hevige bosbranden. De Israëlische politie heeft vier Palestijnse mannen aangehouden die verdacht worden van brandstichting, zo meldt persbureau AP.

Roni Alsheich, het hoofd van de Israëlische politie, liet weten dat wanneer er sprake is van opzettelijke brandstichting dat dit niet gecreeërd is maar dat ze “gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid”. Israël kampt voor de derde dag op rij met flinke bosbranden veroorzaakt door droogte en sterke windvlagen.

Twitter avatar aryeyoeli אריה יואלי שכונת רוממה בחיפה https://t.co/l21OQmtDnb

Hulp van groot aantal landen

De politie heeft zeker acht wijken in Haifa, de derde stad van het land met ongeveer 300.000 inwoners, geëvacueerd. Zeker 56 mensen zijn opgenomen in ziekenhuizen met ademhalingsklachten. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz in een liveblog. De vuurzee bedreigt ook andere delen van Israël, waaronder de bezette Westelijke Jordaanoever.

Bij het blussen krijgt de Israëlische brandweer hulp van Italië, Kroatië, Griekenland, Turkije en Cyprus. Ook Rusland heeft hulp toegezegd. Verder zijn er honderden militaire reservisten opgeroepen om assistentie te verlenen.

De bosbranden zijn de ergste sinds 2010. Toen kwamen in vier dagen tijd 42 mensen om het leven. Een Amerikaans busvliegtuig hielp om de branden onder controle te krijgen.