Tientallen shi’itische pelgrims gedood bij aanslag Bagdad

Een met explosieven beladen truck werd bij een tankstation tot ontploffing gebracht.

Een soldaat houdt de wacht in een Iraakse buurt in Bagdad waar op 16 oktober een aanslag werd gepleegd.
Een soldaat houdt de wacht in een Iraakse buurt in Bagdad waar op 16 oktober een aanslag werd gepleegd. Foto Hadi Mizban / AP

Bij een bomaanslag nabij Bagdad zijn zeker zeventig mensen om het leven gekomen. Het merendeel van hen waren shi’itische pelgrims van Iraanse komaf. De aanslag is opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zo meldt persbureau Reuters.

Een met explosieven beladen truck werd bij een tankstation in de Iraakse stad Hilla, zo’n honderd kilometer ten zuidwesten van Bagdad, tot ontploffing gebracht.

De pelgrims waren op de terugreis van een pelgrimstocht naar de heilige stad Kerbala. Miljoenen shi’itische moslims, ook vanuit Nederland, nemen deze week deel aan de Arbaeen-bedevaart in Irak. Ze lopen van Najaf naar Karbala, een tocht van tachtig kilometer naar het mausoleum van Hoessein, een kleinzoon van de profeet.

bekijk ook: Miljoenen pelgrims lopen de Arbaeen-bedevaart in Irak

Restaurant

Op het moment van de explosie bezochten ze een restaurant naast het pompstation. Volgens IS ligt het dodental ver boven de tweehonderd, maar de Iraakse autoriteiten kunnen dit niet bevestigen.

De Iraakse stad Hilla: