Pogingen iets van het leven te maken

Boek van Hendrik Groen wint NS Publieksprijs

Hendrik Groen heeft de NS publieksprijs gewonnen. Zijn roman Pogingen iets van het leven te maken kreeg de meeste stemmen.

Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen heeft de NS Publieksprijs gewonnen, zo is bekend gemaakt in De wereld draait door. De auteur ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, 7500 euro en een treinabonnement eerste klas. Wie er achter het pseudoniem ‘Hendrik Groen’ schuilgaat wil uitgeverij Meulenhoff niet bevestigen. Onderzoek van NRC wees uit dat het om Peter de Smet (61) gaat, maar deze weigerde toen commentaar. In het bekroonde boek vertelt de 83-jarige verteller Hendrik Groen over zijn belevenissen in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. Het boek kreeg 26 procent van de stemmen. In totaal is er 118.312 keer gestemd. Dat is 60 procent meer dan afgelopen jaar. De overige genomineerden waren As in tas van Jelle Brandt Corstius, De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl, De verwarde cavia van Paulien Cornelisse, Gij nu van Griet Op de Beeck en Neem een geit van Claudia de Breij. Veel stemmen gingen naar het niet genomineerde Ma van Hugo Borst. (NRC)