Plastic vissen aan de oevers van de Nieuwe Maas

Zwerfvuil Vrijwilligers van Recycled Park halen plastic afval uit de Nieuwe Maas. Dat wordt verwerkt tot drijvende bouwstenen voor een duurzaam eco-park.

Foto Rien Zilvold

Gewapend met afvalgrijpers en vuilniszakken zakken de vrijwilligers van Recycled Park voorzichtig de kade van de Keilehaven af. Ondanks de ochtendzon waait er een koude wind, maar initiator Nienke Binnendijk heeft voor koffie en warme werkhandschoenen gezorgd. Door het lage tij ligt de met taai gras begroeide wal vol met brokken piepschuim, verpakkingen, plastic flessen en wikkels, vergaan speelgoed en huisvuil. „Eén flinke windvlaag en hoog water en alles lijkt hier weer schoon”, zegt Nienke terwijl ze op haar gele kaplaarzen in hoog tempo het afval in verschillende zakken scheidt. „Maar dan ligt de troep gewoon weer in het water. Twee weken geleden lieten we het hier na een schoonmaakbeurt keurig achter. Moet je nu zien.”

241116RO_Havens

Even later meert de kleine motorboot van Jeroen Wupkes af aan de steiger. Wanneer hij kan komt Jeroen een uurtje helpen. Als roeier begeleidt hij grote schepen bij het af- en aan meren, waarbij het hem opvalt hoeveel troep zich in het havenwater ophoopt. Veel afval komt door stromingen vanuit zee de Nieuwe Maas binnen. Maar naast gemakzuchtige stadsburgers en de afvalverwerking van de ROTEB een stukje verderop, is ook de binnenvaart een grote vervuiler. „Door bezuinigingen zijn er steeds minder punten aan wal waar schippers hun huisvuil kwijt kunnen,” legt Wupkes uit. „Daarbij kost een eco-pas om troep in een container te kunnen dumpen de schippers zo’n vierhonderd euro per jaar. Afval deponeren kost hen tijd én geld, dus gaat het vaak overboord.”

Het opgeviste afval wordt voor Recycled Park opgeslagen bij HEBO Maritiemservice die het vervolgens op transport zet naar recyclebedrijf Van Werven. Van het afval worden drijvende bouwstenen gemaakt die onderling verbonden worden als ondergrond voor een drijvend park van zo’n 150 vierkante meter. Op de bouwstenen kan, net als op een daktuin, groen worden geplant.

Winningsplatforms

De onderkant van het drijvende park moet door het aangroeien van algen en waterplanten tevens de ecologie van de rivier verbeteren. Ondanks dat Recycled Park kan putten uit een bestand van zo’n vijftig vrijwilligers, gaat het handmatig plastic vissen lang niet snel genoeg. Daarom is onlangs, samen met HEBO en de gemeente Rotterdam, het eerste van drie winningsplatforms in de Maas geplaatst: een grote fuik die het zwerfafval vanaf de kade uit het water opvangt.

Een mooi initiatief, vindt vrijwilliger Bertina Neven, die vooral helpt omdat het plastic vissen veel voldoening geeft. „Het opruimen is gezellig en ik ontmoet steeds nieuwe mensen. Langs de kades vind je de raarste dingen: een bankstel of een paspop, of een hele berg nep-geld.”

Langzaam maar zeker ontketenen we een beweging

Tom Klein van Project Schone Schie helpt ook geregeld mee. „Ik kon mijn kind niet uitleggen waarom er zoveel zwerfvuil in onze leefomgeving ligt. Dus ging ik aan de slag”, vertelt hij. Van zijn schoonmaakacties langs de Schie maakte hij foto’s die snel populair werden op sociale media, ook internationaal. Klein: „Ik haalde met mijn actie het nieuws, tot de Britse omroep BBC aan toe. Langzaam maar zeker ontketenen we een beweging.”