Pijnlijke afstraffing voor Feyenoord in Manchester, maar toch feest

Europa League Feyenoord ging donderdag ten onder bij Manchester United (4-0). Het bereiken van de volgende ronde wordt nog een flinke kluif.

Wayne Rooney (rechts) van Manchester United stift de bal over Feyenoord-doelman Brad Jones.
Wayne Rooney (rechts) van Manchester United stift de bal over Feyenoord-doelman Brad Jones. Foto Phil Noble / Reuters

Helikopters cirkelen in de donkere lucht boven de lichtbaken van Old Trafford. Het is even na na zes uur lokale tijd in Manchester. In de verte hoor je ze al, in stevige pas komen ze over de rivier de Irwell. In een indrukwekkende mars lopen ze van het stadscentrum naar het majestueuze stadion van United. Een langgerekt lint met duizenden Feyenoord-supporters, op weg naar het duel dat door sommige Feyenoorders is betiteld als de wedstrijd van de eeuw.

Een vocale, kronkelende stoet. Lang: het voorbijtrekken duurt een kleine tien minuten. Zes politiepaarden voorop, vier blaffende honden achterop, ondersteund door honderden agenten. „Zoveel hebben we er nog nooit gezien”, zegt een toekijkende United-supporter. 7.000 Feyenoord-fans zouden er zijn, van wie 4.000 zonder geldig toegangsbewijs, maar je zag veel Rotterdamse supporters in de thuisvakken.

De voertaal is op veel plekken Nederlands voor de poorten van Old Trafford, anderhalf uur voor de aftrap van Manchester United-Feyenoord (4-0). De aanloop is mooi, een springende en zingende massa in de binnenstad. Cafégebied Cathedral Gates, of even verderop het Hard Rock Café: in de middag staat het overal vol in de pubs en op de pleinen.

Een volksfeest waarop werd gehoopt – zonder noemenswaardige incidenten tot in ieder geval donderdagavond – de nacht moest nog komen. John O’Hare, die bij de politie van Manchester de leiding had over de operatie, meldde dat de Feyenoord-fans voor een „geweldige sfeer zorgden”.

Lees ook: Het mocht niet zo misgaan met de fans als in Rome, daar deed Feyenoord alles aan.

Voetballogica

Dan het voetbal. Tegen dit United was niets te beginnen als je de opstelling bekijkt – geredeneerd volgens de wetten van de voetballogica. United dat met een voortreffelijk aanvalstrio speelt, Zlatan Ibrahimovic, aanvoerder Wayne Rooney, buitenspeler Henrikh Mkhitaryan, aangestuurd door een middenveld met heersers Paul Pogba en Juan Mata. Alle kanonnen waren ingezet voor het duel dat Manchester niet mocht verliezen, anders zou het uitgeschakeld zijn in deze poule A van de Europa League.

En, tja, Feyenoord, opereerde met diverse bankspelers, zwaar verzwakt als het was. Zonder aanjager Karim El Ahmadi, licht geblesseerd, en daarmee was Feyenoord zijn belangrijkste pion kwijt: zonder hem zwalkte de ploeg begin deze maand bij Go Ahead Eagles (1-0 verlies). Ook de geschorste verdediger Eric Botteghin en de geblesseerde Terence Kongolo ontbraken donderdag.

De consequentie was dat Feyenoord in het hart van de verdediging speelde met de 21-jarige Wessel Dammers, in de jeugd altijd spits geweest. Hij speelde nog nooit in de eredivisie voor Feyenoord, vorig jaar werd hij verhuurd aan SC Cambuur, dat degradeerde. En nu stond hij in het Theatre of Dreams tegen een grootheid als Ibrahimovic.

De stunt van de thuiswedstrijd twee maanden terug daargelaten, United tegen Feyenoord, dat is Chevrolet tegen Opel. De financiële krachtsverhoudingen lopen ver uit elkaar. De duurste Feyenoord-aankoop deze zomer was de Deense spits Nicolai Jørgensen 3,5 miljoen euro versus Pogba, deze zomer voor 110 miljoen euro binnengehaald en daarmee de duurste speler ter wereld.

Maar zowaar, Feyenoord voetbalde een helft lang aardig mee. Als het United had willen kietelen, was het halverwege de eerste helft. Een aanval over links via Eljero Elia, die afgeeft, eerst Rick Karsdorp en daarna Dirk Kuijt vuren op goal. Twee gevaarlijke schoten, maar gered door oud-AZ-doelman Sergio Romero, het laatste schot van Kuijt acrobatisch met zijn voeten. Op de perstribune springt de woordvoerder van Feyenoord op, je hoort een vloek.

Tien minuten later komt United op voorsprong. Rooney zet de aanval op, duwt geniepig Renato Tapia naar de grond, krijgt vervolgens de bal van Ibrahimovic, en stift over Jones. De virtuozen aan het werk – al had de Duitse arbiter Manuel Gräfe moeten fluiten voor de overtreding. In de tweede helft loopt United via doelpunten van Mata, Ibrahimovic (via de voeten van doelman Brad Jones) en invaller Jesse Lingard uit naar een ruime zege

Machtige sfeer, met name door de ruim 3.000 Feyenoord-fans in het hoek van het stadion. Kuijt die het met zijn Liverpool-verleden moet ontgelden bij de United-aanhang. ‘You fat bastard’, zingen ze. Een fluitconcert klinkt als hij halverwege de tweede helft wordt gewisseld.

De nederlaag heeft als gevolg dat Feyenoord nu van de eerste plaats in de poule terugzakt naar de derde plek, en qua doelsaldo flinke schade oploopt. In het laatste groepsduel thuis op 8 december tegen Fenerbahçe – eerste met drie punten voor op Feyenoord – zal met twee goals verschil gewonnen moet worden om zeker te zijn van de volgende ronde. Want: onderling resultaat gaat boven doelsaldo. Dus: na de 1-0 nederlaag in Istanbul is een ruimere zege in De Kuip genoodzaakt. Een zware klus.