OM eist boete Pegida-voorman om tonen hakenkruis

Edwin Wagensveld toonde tijdens een demonstratie een spandoek waarop een hakenkruis in een prullenbak werd gegooid.

Edwin Wagensveld in de rechtbank donderdag.
Edwin Wagensveld in de rechtbank donderdag. Foto Robin van Lonkuijsen / ANP

Het Openbaar Ministerie eiste donderdag dat Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld een boete van 250 euro betaalt voor het tonen van een hakenkruis bij een demonstratie in Amsterdam.

Wagensveld toonde bij een demonstratie tegen de islam en het Nederlandse asielbeleid in februari bij de Stopera een spandoek waarop meerdere logo’s te zien waren die in een prullenbak werden gegooid. Onder die symbolen was een hakenkruis. De Pegida-voorman werd bij het tonen van het spandoek opgepakt.

‘Hakenkruis mag in geen enkele uitingsvorm zichtbaar zijn’

De officier van justitie wees Wagensveld erop dat het hakenkruis “in geen enkele uitingsvorm zichtbaar” mag zijn. De Pegida-voorman stelt dat het logo dat hij toonde “anti-fascistisch van aard” was. “De islam is het fascisme van tegenwoordig, daar demonstreren wij tegen”, aldus Wagensveld.

Bovendien, stelt Wagensveld, is hij veel te laat op de hoogte gesteld dat hij geen hakenkruis mocht laten zien. Vier dagen voor de demonstratie bij de Stopera kreeg hij een voorschrift van burgemeester Eberhard van der Laan waarin dit stond vermeld, aldus de officier van justitie. De in Duitsland woonachtige Wagensveld zegt dat hij dit vrijdagmiddag pas hoorde op weg naar Nederland, terwijl de demonstratie zaterdag was

Volgens Wagensveld gaat de burgemeester helemaal niet over de inhoud van de betoging.

“Wij hebben ook een IS-logo in ons logo staan, wat wél verboden is in Nederland. Maar daar hoor je niemand over.”

Ook wees de Pegida-leider erop dat linkse demonstranten ook geregeld een hakenkruis met een streep erdoor tonen, zonder dat zij hierop worden aangesproken.

Wagensveld: hakenkruis niet schokkend voor Joodse gemeenschap

Wagensveld kreeg eerder een boetevoorstel van 250 euro, maar weigert die te betalen. Daarom moest hij nu voor de kantonrechter verschijnen. Begin september diende al een rechtszaak tegen de Pegida-voorman, maar die ging toen niet door. Wagensveld droeg voorafgaand aan de zitting namelijk een shirt met daarop dezelfde symbolen, waarop hij onmiddellijk weer werd aangehouden.

Lees ook: Ed aus Holland: het gezicht van Pegida

Tijdens de rechtszaak donderdag bestreed Wagensveld het bezwaar van burgemeester Van der Laan dat de aanblik van het hakenkruis schokkend zou zijn voor de Joodse gemeenschap. “De Joodse gemeenschap steunt juist bewegingen als de mijne, omdat zij ook dit nieuwe fascisme vrezen”. Wagensveld noemde het “triest” dat het hem verboden wordt een “anti-fascistisch logo” te tonen in “een stad met zo’n geschiedenis”.

Volgens de officier van justitie toont een nauwkeurige studie van het logo dat de toner hiervan het nazisme verwerpt en zich hiervan distantieert. “Maar mensen op straat maken die nauwkeurige studie niet”, aldus de officier. Bij het zien van het hakenkruis zouden passanten ten onrechte kunnen denken dat het nazisme hier wel gesteund wordt, waardoor ongeregeldheden kunnen ontstaan.

Om die reden en juist “vanwege de geschiedenis” en aard van Amsterdam was het voorschrift van de burgemeester volgens het OM terecht, omdat het tonen van het logo tot opstootjes had kunnen leiden. De officier van justitie noemde het eerder opgelegde boetevoorstel van 250 euro dan ook “redelijk”.

Uitspraak over twee weken

Toen Wagensveld aankwam bij de rechtbank met een groep aanhangers, werden er buiten delen van het Wilhelmus gezongen. De Pegida-voorman gaf zelf van tevoren aan vrijspraak te verwachten. “Ik ga sowieso de boete niet betalen”, aldus Wagenveld.

In Den Haag kreeg Wagensveld eerder nog toestemming om het logo te tonen. De rechtbank bepaalde dat een verbod in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting. Ook toen werd aangevoerd dat de gemeente niet over de inhoud van de demonstratie gaat.

De uitspraak is over twee weken.