Nikki Haley

Voormalig criticus van Trump wordt VN-ambassadeur

None
Foto AP

Donald Trump benoemt Nikki Haley, gouverneur van South Carolina, tot ambassadeur bij de Verenigde Naties. De 44-jarige Haley is kind van Indiase immigranten. Na een schietpartij in een kerk in Charleston waarbij in 2015 negen doden vielen was Haley voorstander van het verwijderen van de Confederatievlag van overheidsgebouwen in South Carolina. Die vlag roept voor velen associaties op met de slavernij. Haley was tijdens de campagne erg kritisch over Trump. Ze noemde hem „alles wat een gouverneur niet wil als president”. Ze heeft zich uitgesproken tegen het plan van Trump om moslims tijdelijk de toegang tot de VS te ontzeggen. De onenigheid tussen Trump en Haley leidde ertoe dat Trump twitterde dat de mensen in South Carolina zich voor haar schaamden. Haley reageerde daar cynisch op. (NRC)