Mexicaanse tequilaproducent stelt beursgang uit door verkiezing Trump

Jose Cuervo, de grootste tequilaproducent ter wereld, heeft zijn beursgang op het laatste moment uitgesteld. Die beslissing hangt samen met de sterke daling van de Mexicaanse peso en lokale beurskoersen na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten, hebben Reuters en Bloomberg gemeld op basis van informatie van ingewijden.

In september maakte Jose Cuervo bekend naar de Mexicaanse beurs te willen. Het bedrijf zou met de beursgang zo’n 1 miljard dollar (948 miljoen euro) willen ophalen.

De Mexicaanse beurs is sinds de Amerikaanse verkiezingen op 8 november meer dan 7 procent gedaald door grote onzekerheid over het beleid van Trump. Dat is funest voor een beursgang. Ook rond het Brexit-referendum eind juni durfden bedrijven dat niet aan, omdat de opbrengst door potentiële koersschommelingen onzeker is. Trump liet zich bovendien meermaals kritisch uit over het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA. Aanpassing daarvan zou volgens Jose Cuervo grote impact op de winstgevendheid kunnen hebben.

Het 250 jaar oude Jose Cuervo stamt nog van voor de Mexicaanse onafhankelijkheid van Spanje en is ’s werelds bestverkochte tequila. Het bedrijf is eigendom van de familie Beckmann, die miljarden euro’s met de tequilahandel verdiende. Vorig jaar had Jose Cuervo een omzet van 661 miljoen euro.