Luchtvaart

KLM stopt vluchten naar Qatar door concurrentie

KLM stopt komende zomer na 33 jaar met rechtstreekse vluchten tussen Schiphol en Doha, de hoofdstad van Qatar. De concurrentie van Qatar Airways, dat sinds juni vorig jaar dezelfde route aanbiedt, maakt dat de lijndienst van en naar het Golfstaatje niet langer rendabel is. KLM lijdt net als zusterbedrijf Air France en andere Europese luchtvaartmaatschappijen zwaar onder concurrentie uit de Golfregio. Emirates, Etihad en Qatar Airways worden beschuldigd van oneerlijke concurrentie, omdat ze grotendeels gefinancierd worden met overheidsgeld.

Pilotenvakbond VNV voert al langer actie tegen de vermeende oneerlijke concurrentie uit de Golfregio. VNV-voorzitter Steven Verhagen: „Qatar Airways is openlijk met zijn zegetocht door de wereld bezig en we laten het allemaal maar gebeuren, blind gemaakt, om niet te zeggen gechanteerd, door zijn olie- en gasdollars. Misschien dat hierdoor de ogen eens opengaan in Den Haag en Brussel.” Qatar Airways wil zijn aanbod op de route Schiphol-Doha graag uitbreiden naar twee dagelijkse vluchten. (ANP)