Lokale partij en CDA winnen verkiezingen in Meierijstad

Per 1 januari vormen de gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode samen een nieuwe gemeente, dus moesten de inwoners woensdag naar de stembus.

Foto Koen van Weel/ANP

De lokale partij Team Meierijstad en het CDA hebben woensdag de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen in de nieuwe Brabantse gemeente Meierijstad. Team Meierijstad kreeg 11 zetels, met als tweede grootste partij het CDA met 9 zetels. De opkomst was niet heel hoog: 41,1 procent.

De resterende partijen die meedongen naar zetels in de gemeenteraad liepen daar ver achter. Zo kregen VVD, SP en Hart voor Schijndel drie zetels, de PvdA twee en D66 en Gemeentebelang Meierijstad 1 zetel.

Twitter avatar jettyeugster jetty eugster Voorlopige einduitslag bekend. 9 CDA, 11 team Mstad, 3 SP, 3 VVD, 1 Gembelang Mstad, 2 PvdA, 2 Lijst Blanco, 1 D66, 3 Hart voor Schijndel.

Per 1 januari vormen de gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode samen een nieuwe gemeente, dus moesten de inwoners woensdag naar de stembus. In de nieuwe fusiegemeente wonen zo’n 80.000 mensen. Qua oppervlakte gezien is het de grootste gemeente van Noord-Brabant.

Tweede Kamer

Niet alleen qua omvang, maar ook gezien de naderende Tweede Kamerverkiezingen, 15 maart 2017, werd de uitslag met interesse gevolg door politici. Het zou een eerste graadmeter kunnen zijn voor die verkiezingen. De landelijke partijen hebben intensief campagne gevoerd in Meierijstad. Verschillende partijleiders lieten hun gezicht zien.

En dat terwijl de situatie slecht te vergelijken is. Er deden weinig landelijke partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad. Partijen als de PVV, GroenLinks, DENK, 50Plus en de ChristenUnie ontbraken. Bij elkaar opgeteld kregen de landelijke partijen samen ook maar iets meer dan de helft van de stemmen: zo’n 55 procent. De lokale partijen wisten samen bijna de helft van de stemmen te vergaren: 45 procent.