Lichte stijging aantal dopinggevallen wereldwijd

WADA controleerde sporters vorig jaar 303.369 keer, in 3.809 gevallen daarvan werd doping aangetroffen.

Foto Felipe Dana/AP

In 2015 was er een lichte stijging van het aantal dopinggevallen wereldwijd. Dat meldt het mondiale antidopingagentschap WADA donderdag in het jaarverslag. WADA controleerde sporters vorig jaar 303.369 keer, in 3.809 gevallen daarvan werd doping aangetroffen. Het jaar daarvoor leverden 283.304 controles 3.153 positieve gevallen op. Een stijging van 1,1 procent.

Er was ook sprake van meer verzamelde bloedmonsters in 2015: ruim 21.000 op het totaal van 303.369, oftewel 7 procent. Het jaar daarvoor, 2014, was het aantal bloedmonsters 4,8 procent van het totaal.

Russische sporters

Woensdag maakte WADA bekend dat deel twee van het rapport over door de Russische staat ondersteunde dopingpraktijken op 9 december verschijnt. De Canadese onderzoeker Richard McLaren zal die dag in Londen zijn bevindingen presenteren en toelichten. Het eerste deel van zijn spraakmakende rapport leidde tot de aanbeveling Russische sporters te weren van de Olympische Spelen in Rio. Dat gebeurde deels omdat het Internationaal Olympisch Comité de afzonderlijke sportbonden liet oordelen.

Op de Paralympische Spelen waren alle Russen niet welkom. Het langverwachte rapport bevat vermoedelijk meer details over een groots opgezet en door de staat aangestuurd dopingsysteem dat tal van sporten omvatte en bij de Winterspelen in Sotsji tot frauduleuze praktijken had geleid.