Jenson Button stopt met racen in de Formule 1

De voormalig wereldkampioen kondigde donderdag aan dat de race in Abu Dhabi van komende zondag zijn laatste zal zijn.

Jenson Button tijdens de GP van Mexico, afgelopen oktober.
Jenson Button tijdens de GP van Mexico, afgelopen oktober. Foto Mark Thompson/ Getty Images

De Britse ex-wereldkampioen Jenson Button stopt na dit seizoen met racen in de Formule 1. Het gerucht dat hij de Koningsklasse zou verlaten ging al langer, maar is nu ook zelf door de coureur bevestigd.

“De Grand Prix van Abu Dhabi (aanstaande zondag, red.) zal mijn laatste race zijn”, verklaarde Button volgens persbureau AFP op een persconferentie. “Met dat idee wil ik de race ingaan en dat is het dan ook.”

Button rijdt momenteel voor het team van McLaren-Honda. Er was al bekend dat hij volgend jaar een sabbatical zou nemen, maar de racer hield de opties open voor 2018. Zijn contract bij het team loopt daarom nog een jaar door.

Ex-wereldkampioen

Button werd in 2009 wereldkampioen namens Brawn GP. Hij maakte zijn debuut in de Formule 1 al in 2000, en racete daarna onafgebroken in de Koningsklasse.

Tekst gaat verder onder de video

Met de wedstrijd van aankomende zondag erbij kom de Brit op 305 races, waarmee hij derde staat in het klassement van coureurs met de meest GP’s. Alleen de Braziliaan Rubens Barrichello en de Duitse recordkampioen Michael Schumacher hebben meer races achter hun naam staan. Button won in zijn carrière vijftien wedstrijden.

Er is nog een klein achterdeurtje waardoor Button volgend jaar alsnog actief kan zijn in de Formule 1. Wanneer Fernando Alonso en Buttons opvolger Stoffel Vandoorne niet in staat zijn om deel te nemen aan een race, zal de Brit als reservecoureur moeten inspringen.