IGZ: zorginstelling Warande moet orde op zaken stellen

De inspectie waarschuwt dat onder meer de medicatieveiligheid niet op orde is.

Tijdens eerdere bezoeken aan verschillende locaties van Warande constateerde de IGZ dat de zorg niet op orde was.
Tijdens eerdere bezoeken aan verschillende locaties van Warande constateerde de IGZ dat de zorg niet op orde was. Foto Roos Koole / ANP

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Stichting Warande een aanwijzing gegeven. De inspectie waarschuwt dat de instelling, die zorg geeft aan senioren, onder meer de medicatieveiligheid niet op orde heeft in verschillende instellingen.

Tijdens eerdere bezoeken aan verschillende locaties van Warande constateerde de IGZ dat de zorg niet strookte met de eisen. Naast de medicatieveiligheid waren ook de cliëntendossiers niet op orde.

De inspectie gaf instellingen van Warande in Bilthoven en Houten de kans zaken op orde te stellen, maar dat is niet voldoende gebeurd, zo blijkt uit het bericht van de inspectie. Daarom is nu een zwaardere maatregel opgelegd aan de hele organisatie.

Dat alle cliëntendossiers op orde moeten zijn, is volgens de IGZ belangrijk, omdat alle medewerkers moeten kunnen zien welke zorg iedere bewoner nodig heeft. Warande heeft twee weken de tijd om de tekortkomingen op te lossen. Lukt dit niet, dan kan de inspectie een last onder dwangsom opleggen.

De lijst

Warande stond ook al op de beruchte lijst van verpleeghuizen waarover de inspectie extra zorgen had.

Het afgelopen jaar hield de inspectie extra toezicht op 150 verpleeghuisinstellingen. Daaruit bleek dat elf zorgorganisaties hun zaakjes niet op orde hadden.

Lees ook over de criteria van de Inspectie: Wat is een ‘onveilig’ verpleeghuis?

Verschillende zorginstellingen hadden forse kritiek geuit op de resultaten van het onderzoek van de IGZ. Zij vonden onder meer het publiceren van de lijst “onacceptabel”.