‘Het pittige en eigene van AT5 is deels verdwenen’

De Amsterdamse Kunstraad wil dat de lokale omroep AT5 zich losmaakt van het regionale NH. Het samenwerken doet AT5 geen goed.

Opnames van de zomertalkshow van
Opnames van de zomertalkshow van Foto Rink Hof

De lokale Amsterdamse omroep AT5 moet geheel onafhankelijk worden van NH, de omroep voor Noord-Holland. Dat staat in het advies van de Amsterdamse Kunstraad over de toekomst van AT5.

Volgens Guikje Roethof van de Kunstraad is door de samenwerking met NH “het pittige en eigene van AT5 voor een belangrijk deel verdwenen”. Op dit moment zijn AT5 en NH “bijna gefuseerde organisaties: ze hebben één redactievloer, ze delen verschillende faciliteiten en een directeur en hoofdredacteur.”

De plannen van de raad staan haaks op het wetsvoorstel van staatssecretaris Dekker (Media, VVD) voor samenwerking van de regionale omroepen. Hierin zouden de omroepen onder meer techniek en administratie delen in een nieuwe organisatie. Door onenigheid tussen de omroepen gebeurt er voorlopig niets met dit plan.

Dekker noemde AT5 en NH al in 2014 een “mooi voorbeeld” van samenwerking. Nu wil de Kunstraad juist dat AT5 en NH volledig los van elkaar verder gaan. Volgens Roethof heeft de samenwerking meer nadelen dan voordelen voor AT5.

AT5 betaalt volgens haar te veel mee aan te dure faciliteiten van NH. “Als AT5 nu vanaf nul begint, kan het door nieuwe techniek goedkoper tv maken; dus is er meer geld voor journalisten.” De raad wil wel meer budget voor de omroep. “Er zijn nog steeds te weinig middelen om goed verslag te doen van de diverse regio Amsterdam.” Op dit moment ontvangt AT5 2,8 miljoen euro per jaar van de gemeente. Regio-omroep NH krijgt momenteel 14,6 miljoen euro van de provincie.

Gezamenlijke hoofdredacteur

De Kunstraad vindt ook een gezamenlijke hoofdredacteur van NH en AT5 niet goed voor de Amsterdamse omroep. “Zo is het moeilijker om een eigen visie te ontwikkelen.”

De samenwerking tussen AT5 en NH begon in 2012 toen RTV-NH, Het Parool en de AVRO de omroep overnamen. In 2013 kregen AT5 en NH dezelfde hoofdredacteur. Een jaar later keurde het Commissariaat voor de Media goed dat NH ondersteunende diensten levert aan AT5. Sinds 1 januari van dit jaar is NH geen aandeelhouder meer van AT5 en kwamen alle aandelen in handen van de Publieke Omroep Amsterdam.

Uiteindelijk zou AT5 in 2018 de status van regionale omroep moeten krijgen. Net als Zuid-Holland – met Omroep West voor de regio Den Haag en RTV Rijnmond voor Rotterdam en omstreken – zou Noord-Holland dan twee regionale omroepen krijgen.

Op deze manier kan de zender volgens Roethof een voorbeeld zijn voor de rest van de regionale omroepen. “Zij zijn vaak de polsslag van de tijd verloren, het publiek vergrijst. Er moet meer worden afgegaan op regiogrenzen dan provinciegrenzen.” Daar horen voor de raad meer stedelijke regio’s bij. “Ook de regio Eindhoven heeft zijn eigen grootstedelijke dynamiek.” Dat betekent dat er meer regionale omroepen zouden komen, maar dit zouden wel kleine organisaties moeten blijven: “Het gaat niet om de instituties, maar om de journalistiek.”