Herfsthinder voorbij: NS rijdt vrijdag weer volgens schema

Door de vallende bladeren glijden de treinen over het spoor met als gevolg vierkante wielen.

Door bladval moeten treinreizigers in de herfst rekening houden met mogelijke vertragingen.
Door bladval moeten treinreizigers in de herfst rekening houden met mogelijke vertragingen. Foto Marcel van Hoorn / ANP

Alle treinwielen van de NS zijn weer gerepareerd en dus rijdt het vervoersbedrijf vanaf vrijdag weer volgens de dienstregeling. De afgelopen dagen liepen de treinwielen schade op door het herfstweer met als gevolg dat op twee drukke trajecten minder treinen ingezet konden worden.

Mensen die reizen op de trajecten Den Haag en Utrecht en Schiphol en Nijmegen kunnen vanaf morgen weer ieder kwartier een trein pakken. De afgelopen dagen vertrokken er vanaf die stations ieder half uur treinen. Reizigers moesten daarom rekening houden met drukkere treinen, een kwartier extra reistijd en soms een extra overstap.

Vallende bladeren zorgen voor gladheid op het spoor. Door de aan moes gereden blaadjes kunnen treinen minder goed rijden, en glijden ze over het spoor. Hierdoor ontstaan vierkante wielen. Op verschillende werkplaatsen zette de NS de afgelopen dagen extra personeel in om de wielen weer rond te slijpen. Ook reden er door het hele land treinen die een speciale gel aanbrachten op de rails. Hierdoor zouden de sporen stroever moeten worden.

Extra snoeien

Eerder kondigde de NS al aan de vertrek- en aankomsttijd in de herfst met een minuut te verruimen. Door een extra minuut reistijd kan de machinist geleidelijker optrekken en afremmen. Ook zijn bomen en struiken rondom het spoor extra gesnoeid.