Heeft Trump gewonnen door een cyberaanval?

Hertelling Nu blijkt dat Clinton in cruciale staten wel opvallend weinig elektronische stemmen kreeg, wordt er een hertelling geopperd. „We verdienen eerlijke verkiezingen.”

Jill Stein, presidentskandidaat voor de Groenen.
Jill Stein, presidentskandidaat voor de Groenen. Foto AFP

Voormalig presidentskandidate Jill Stein heeft binnen twee etmalen ruim 2 miljoen dollar bijeengebracht voor het aanvragen van een hertelling in de Amerikaanse staat Wisconsin. Stein deed aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen mee voor de Groene Partij, en kreeg één procent van de stemmen.

Aanleiding voor het verzoek om een hertelling is echter niet haar eigen lot, maar een opmerkelijk afwijkend patroon dat eind vorige week ontdekt werd in de verkiezingsuitslag van die staat. Ook onder Democraten gaan voorzichtige stemmen op voor het aansturen op hertellingen, niet alleen in Wisconsin, maar ook in de andere Rust Belt Staten die Trump de overwinning bezorgden, zoals Pennsylvania en Michigan.

Patroon

Het afwijkende patroon werd vorige week ontdekt door computerwetenschapper Alex Halderman van de Universiteit van Michigan, een expert op het gebied van elektronische stemsystemen. Het betreft een opmerkelijk verschil tussen elektronisch en op papier uitgebrachte stemmen in Wisconsin.

Volgens Halderman en een aantal andere wetenschappers en activisten kreeg Clinton in een aantal doorslaggevende stemdistricten in Wisconsin waar elektronisch werd gestemd, 7% minder stemmen dan in districten die stemden op papier. Bewijs voor manipulatie vond de groep niet, maar ze betogen dat het afwijkende patroon een hertelling rechtvaardigt, zeker in het licht van de door het Witte Huis aan de Russen toegeschreven hack van de computers van de Democratic National Committee tijdens de campagne.

„Waren de afwijkingen (in de verkiezingsuitslag, red.) dit jaar van de peilingen het resultaat van een cyberaanval? Waarschijnlijk niet”, schrijft Halderman op de site medium.com.

„Ik denk dat de waarschijnlijkste uitleg eerder is dat de peilingen er systematisch naast zaten.”

Lees ook: Waarom zaten bijna alle peilingen ernaast?

Toch is het voor het vertrouwen in de democratie volgens Halderman nodig dat de stemmen herteld worden. Hij wijst op cyberaanvallen op de stemregisters van Illinois en Arizona en pogingen in de computers van stembureaus van andere staten in te breken.

Vorige week had het groepje rond Halderman hierover overleg met Clintons campagneteam dat tot nu toe niets heeft ondernomen. Maar Stein kwam wel in actie. Het geld is nodig omdat de staat de hertelling alleen betaalt als het verschil kleiner is dan een half procent.

Stein wil ook de benodigde miljoenen ophalen die nodig zijn voor hertellingen in Michigan en Pennsylvania waar de deadlines voor het indienen van een officieel verzoek volgende week verlopen. Zij zegt op haar Facebookpagina dat haar campagne niet bedoeld is om Clinton te helpen, maar om de betrouwbaarheid van de verkiezingen te garanderen.

„We verdienen eerlijke verkiezingen.”

30.000 stemmen misgelopen

Terwijl de peilingen een overwinning voor Clinton voorspelden, gingen Wisconsins 10 kiesmannen op 8 november naar Trump met een verschil van 27.000 stemmen. Volgens Halderman kan het zijn dat Clinton in de staat 30.000 stemmen is misgelopen.

Trump won Pennsylvania (20 kiesmannen) met 69.000 stemmen verschil. Ruim twee weken na de verkiezingen kwam woensdag de definitieve uitslag van Michigan (16 kiesmannen), waar Trump won met iets meer dan 10.000 stemmen verschil. Volgens de onofficiele uitslag won Trump 290 kiesmannen tegen 232 voor Clinton.

Stemregels en mogelijkheden om te stemmen verschillen in de VS per staat, en er is doorgaans weinig geld voor het verzamelen van mankracht voor het tellen van stemmen. Ook is de gebruikte technologie vaak sterk verouderd. Volgens Halderman is het aanbrengen van malware op de soms meer dan een decennium oude stemcomputers kinderspel.

Maar andere experts wijzen erop dat het doorslaggevend manipuleren van het gefragmenteerde stemproces in een reusachtig land als de VS extreem moeilijk is – ook al hield Donald Trump tijdens de campagne vol dat de Democraten de verkiezingen zouden manipuleren om hem te laten verliezen.

Lees hier alle verhalen van NRC over de Amerikaanse verkiezingen

Donderdag passeerde de voorsprong van Hillary Clinton in de popular vote de grens van twee miljoen stemmen, vooral dankzij Californische uitslagen die nog steeds binnen komen.

Op 13 december moeten de staten hun definitieve uitslag klaar hebben. Op 19 december stemt vervolgens het kiescollege. Meer dan 4 miljoen teleurgestelde Democraten hebben een internetpetitie getekend die Republikeinse kiesmannen poogt te bewegen niet op Donald Trump te stemmen. Slechts weinig staten verplichten hun kiesmannen hiertoe en zes kiesmannen hebben al gezegd dat zij niet op Trump zullen stemmen, al won hij hun staat.